Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Otäcka olyckan: ”De får skylla sig själva”

Foto: GEPA PICTURES

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Otäcka scener i jaktstarten.

Flertalet åkare tappade fullständigt kontrollen i den isiga kurvan och slungades in i säkerhetsnätet.

– De får skylla sig själva faktiskt, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson. 

– Vi får se i morgon hur axeln känns. Det känns inte bra. Det gör väldigt ont, säger italienaren Maicol Rastelli som fälldes av en kinesisk åkare. 

Plusgrader i Östersund innebar rejäla problem under herrarnas jakstart över 15 kilometer.

Gång på gång föll åkare i en av kurvorna och hamnade i säkerhetsnätet. Och vid ett tillfälle såg det riktigt otäckt ut.

Maicol Rastelli hade precis rest sig upp efter att ha hamnat i nätet då den kinesiske åkaren Lin Bao, som liksom flera andra fullständigt tappat kontrollen i kurvan, kom i full fart och klippte benen på Rastelli.

– Jag har ont i axeln och i ryggen. Jag försökte ta mig i mål, det är två sprintar kvar och jag vill göra mitt bästa i de loppen, förklarar Maicol Rastelli.

Kommer du kunna köra vidare?

– Vi får se i morgon hur axeln känns. Det känns inte bra. Det gör väldigt ont.

SVT:s Mathias Fredriksson vill inte skylla kraschen på banan. Han menar i stället att åkarna har ett eget ansvar att undvika liknande incidenter.

– De drev lite för långt ut. Det är bra fäste inne i kurvan. De får skylla sig själva faktiskt. De har nog missat banbesiktningen, säger han.  

Svenskarna om olyckan: ”Ska ha guldmedalj”

Svenske Viktor Thorn reagerar starkt när han får se bilderna från olyckan.

– Det där är riktigt tråkigt. Det var riktigt strongt av honom att fullfölja loppet, det ska han ha en guldmedalj för. Han kunde ha slagit sig rejält, det är en farlig sport på vi håller på med. Det är på liv och död.

Jens Burman: 

– Tur att det gick bra för honom, man hinner nog inte tänka så mycket. Hade det hänt mig hade jag blivit chockad. Men jag tror inte att det var med flit, det är svårt att vara arg på det.

Norrmannen Emil Iversen berättar att han och en rysk åkare var nära att krascha i samma kurva. Men norrmannen stod på benen och slutade på 23:e plats. 

– Om jag ramlat hade min Ski Tour 2020 varit över, garanterat. Som tur var är jag bra på att hantera sådana situationer.

Jens Burman bäste svensk i Östersund

Norrmannen Pål Golberg vann tävlingen före världscupledaren Alexander Bolsjunov. 

Bäste svensk blev Jens Burman på 19:e plats.

– Det var tufft där ute. Det var synd att jag inte kunde hänga med gruppen med Niskanen som körde väldigt fort, det får jag se som en besvikelse. Det var ändå ett stabilt lopp, men man vill ju mer, säger han.

Ski Tour 2020 fortsätter med sprinttävlingar på tisdag. Där har distansåkaren Jens Burman inga större förväntningar. 

– Man försöker väl ta sig vidare. Sedan vet man att det inte är så lätt. Men man får försöka. 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

 

Åkarna om olyckan: ”Oj, jävlar i helvetet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.