Stina Nilsson lägger locket på. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅNStina Nilsson lägger locket på. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Stina Nilsson lägger locket på. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Det gör inte Maiken Caspersen Falla - som är oerhört kritisk till de nya förslagen från Fis sida. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYDet gör inte Maiken Caspersen Falla - som är oerhört kritisk till de nya förslagen från Fis sida. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Det gör inte Maiken Caspersen Falla - som är oerhört kritisk till de nya förslagen från Fis sida. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Vägrar att svara – efter avslöjandet

Publicerad

DRESDEN/STOCKHOLM. Nyheten om att internationella skidförbundet (Fis) planerar att förändra hela längdsporten väcker starka reaktioner.

Vad Stina Nilsson tycker om saken?

Det får vi inte veta.

– Jag vill inte lägga mig i den debatten, säger Nilsson.

Mitt under Tour de ski kunde SportExpressen avslöja att Fis har kommit fram till ett förslag för hur längdsporten ska ritas om.

Två av förslagen:

* Sprint i klassisk stil ska läggas ner.

* Fristilssprinten ska kryddas med moment som doserade kurvor, gupp och mindre hopp.

Under en kongress i maj ska Fis sätta sig ner och ta beslut i frågan – men redan nu är kritiken stor bland åkarna.

 

LÄS MER: Så vill Fis förändra sporten – hela förslaget 

 

"Vad jag tycker..."

En av de som är allra mest skeptisk är Norges sprintstjärna Maiken Caspersen Falla.

– Jag förstår inte varför de ska göra någonting med sprint som nästan är den enda distansen som är rolig att titta på, där det faktiskt är spänning, sa Falla till SportExpressen under Tour de ski.

– Då tycker jag hellre att de kan lägga in ett hopp i tremilen, till exempel. De sista tremilsloppen för damer har varit otroligt tråkiga att titta på.

 

LÄS MER: Dramatiken: "Jag tänkte bara: Nej, inte Stina"

 

Stina Nilsson har tidigare förklarat att hon vill ha så lite slump som möjligt i tävlingarna. Den starkaste åkaren ska vinna.

Men efter SportExpressens avslöjande väljer hon att inte ge sig in i debatten som blossat upp.

– Vad jag tycker känner jag hellre att jag ventilerar med de som beslutar än med media, säger Stina Nilsson när vi får en pratstund med henne i samband med helgens världscuptävlingar i Dresden.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

 

"Se fjantigt ut"

Emil Jönsson, som kämpar för att ta sig till OS, är mer öppen med vad han tycker. Och han är kritisk till Fis förslag.

– Personligen tycker jag om klassisk sprint. Har man en bra klassisk bana är klassiskt otroligt roligt att köra. Att rusa upp för backar blir en härlig dimension. Men jag tycker inte om att åka klassiskt på banor som inte håller. Då kan man köra skejt. Då är det lika för alla, säger Jönsson.

– När man börjar säga att man inte får röra sig på ett visst vis, måste staka eller måste ha fäste… Man ska ha banor som passar för det.

Han fortsätter:

– När man ska ha hopp och grejer vet jag inte om det riktigt tillhör vad man vill se. Det kommer se så fjantigt ut om vi försöker hoppa på våra skidor. Det finns andra sporter där det är betydligt med spektakulärt.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1945036099157885
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag