Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vågar inte smörja in min bebis rumpa ens"

Foto: Barbara Gindl / Epa / Tt
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYR N

Det gick sju månader mellan Marit Björgens senaste dopingprov.

Och nu vittnar skidstjärnan om att Therese Johaug-skandalen har gjort henne snudd på paranoid.

– Jag törs nästan inte smörja min bebis rumpa med kräm ens, säger Björgen enligt Dagbladet.

Det var på torsdagen som nyheten slog ner som en bomb i skidvärlden. Fjolårssäsongens dominant, Therese Johaug, hade testat positivt för doping. Johaug har enligt egen utsago fått i sig den anabola steroiden clostebol efter att ha använt läppsalvan Trofodermin.

Therese Johaug höll en presskonferens där hon tårfyllt bedyrade sin oskuld och landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen tog på sig skulden och avgick.

Björgen om Johaug

Och Johaug-krisen har påverkat hennes lagkamrater i allra högsta grad. Det kan Marit Björgen vittna om.

– Man blir ju lite paranoid, för Jag törs nästan inte smörja min bebis rumpa med kräm. Jag måste erkänna att jag verkligen funderade på det när Therese berättade sin historia, man blev rädd, säger Björgen enligt Dagbladet.

Norska VG skriver i dag att Björgens dopingtest under det pågående landslagslägret i Val Senales var hennes första på sju månader. Hon är en av de minst testade norska åkarna i landslaget.

– Jag blev testad i vinter en gång tror jag, det var i mars, och nu när vi kom hit. Mars och nu. Jag blev testad en gång medan jag var gravid, säger Björgen.

"Mänskligt att göra fel"

Björgen kommer att bli mer försiktig framöver – trots att hon har kvar förtroendet för det norska landslagets läkarteam.

– Så länge människor är inblandade, så är det också mänskligt att göra fel. Det som har hänt Therese kunde också ha drabbat någon av oss andra. Jag har ju aldrig någon garanti för att det inte händer mig, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.