Vädersvaret: ”Det är inte barn som ska ut och åka”

Jens Burman och Ebba Andersson håller koll på väderutvecklingen inför etappen mellan Storlien och Meråker i Ski Tour 2020.
Emma Ribom.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jens Burman.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Tor-Arne Hetland.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Therese Johaug.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ÅRE. Väderprognosen inför långloppet mellan Storlien och Meråker har förvärrats och nu väntas det vindar upp till 17 meter per sekund och snöfall. 

Arrangören utgår dock för att loppet ska genomföras som planerat.  

– Det är inte barn som ska ut och åka, säger tävlingschefen Tor-Arne Hetland. 

– Det ser inte lovande ut. Men jag hoppas att arrangören inte skickar ut oss om det inte är försvarbart, säger Therese Johaug.

Redan i måndags varslades det om att en av Ski Tour 2020:s mest efterlängtade lopp, det 38 kilometer långa loppet mellan Storlien och Meråker, riskerade att bli inställt. 

Det årliga Storlirennet, som går mellan orterna, fick ställas in i fjol på grund av hårda vindar och i måndags rapporterade den norska väderlekstjänsten YR om att det väntades vindar upp till 11 meter per sekund. 

Den svenska herrtränaren Mattias Nilsson sa då att ”det inte får bli tokmycket värre”. 

– Faran blir om det driver så mycket att spåren försvinner, för då står man plötsligt uppe på ett vitt fält uppe på fjället. Det vore ingen bra. Sikten och påverkan på spår är det akuta. 

Prognosen förvärrad – loppet i fara

Men det har blivit värre. 

Enligt YR ska det nu bli vindar som ligger på 17 meter per sekund och dessutom snöa i takt med att damerna startar vid 10.45. 

YR:s prognos förlångloppet i Ski Tour 2020
Foto: YR.no

Enligt SMHI kan det dessutom blåsa upp mot 25 meter per sekund i byarna och att det kommer att kännas som -13 grader som värst. 

Det svenska landslaget följer väderleksrapporterna flitigt. 

Och med viss fasa. 

– Jag har kikat lite och det ser inte lovande ut. Senast jag kollade på appen så såg det inte ut som att det blir av... Men någon sa att det var bättre... Så jag skulle säga att det är 50/50 att loppet blir av, säger Jens Burman. 

– Jag följer väderleksrapporterna med lite nervositet, för det är ett lopp som jag ser fram emot. Jag vill att det ska bli av i sin ursprungliga form, säger Ebba Andersson. 

Enligt Jens är det 50/50 att loppet blir av, vad säger du? 

– Lite så är det. Det gäller att vara inställd på att det kan bli lite vadsomhelst. Om det inte blir av så blir jag besviken, men då gäller det att snabbt ändra fokus.

Therese Johaug leder Ski Tour 2020 i överlägsen stil. Hon uttrycker en viss oro över väderförhållandena.

– Det ser inte lovande ut. Men jag hoppas att arrangören inte skickar ut oss om det inte är försvarbart, säger Johaug.

15-17 meter per sekund, är det försvarligt att arrangera ett lopp under sådana förhållanden?

– Jag tycker det låter som väldigt mycket. Jag hoppas det blir rättvisa förhållanden, så att det inte blir en kamp för oss där uppe på fjället, säger Johaug.

Arrangören: ”Kan komma ett sent beslut”

Tävlingschefen Tor-Arne Hetland säger att de i måndags tog ett beslut om att köra loppet, men att det är ett beslut som kan ändras ”tätt inpå att loppet körs”

– I dag blir vi inte klokare över vad som kommer hända. Men vi har tron på att åkarna kan gå över fjället, men om vi ser i morgon tidigt att det blir osäkert så går vi på plan B. Så vi tar beslut i morgon och skickar ett pressmeddelande, säger Hetland. 

Men prognoserna är betydligt värre nu än i måndags. 

– Det beror på vilken tjänst du använder och det är inte barn som ska ut och åka heller. 

Men kan man åka skidor över fjället i 25 meter per sekund? 

– Du har inte lust att ha det som motvind, men du kan åka skidor i kraftig vind. Det är sikten som är avgörande. 

Plan B är att köra på de banor i Meråker som användes på NM 2019. Såna fall blir det 15 kilometer för såväl damer som herrar. 

Emma Ribom säger att hon utgår i från att arrangören sätter åkarnas säkerhet först och ställer in sig på att åka i busväder. 

– Det blir en häftig upplevelse i sig. 

Tycker du verkligen det? 

– Ja, det är bara att dra upp puffen över huvudet, åka med mössa och bara köra. Nog tror jag att vi fixar det, om de anser att det är säkert så klarar vi det. 

Skidsnack med allt det hetaste från Ski Tour 2020

Se senaste avsnittet av ”Skidsnack” från Ski Tour 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.