Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vad är det för fel – jag kan inte andas”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

FALUN. Magkatarr under VM och höghöjdssmäll i världscupsavslutningen. 

Charlotte Kalla, 33 har haft det tungt, men i helgen står hon på start – helt frisk – i ett stjärnspäckat startfält.

– Vi kommer verkligen få bekänna färg, säger hon.

Charlotte Kalla hade det tungt under VM i Oberstdorf där hon bröt tremilen och tappade mycket i stafetten. Tränaren Magnus Ingesson sade till SportExpressen att Kalla led av magkatarr då. I den avslutande världscuptävlingen i Engadin över 30 kilometer så slutade hon först på 30:e plats.

Nu är hon på plats i Falun för den avslutande tävlingshelgen i Volkswagen Cup, som vi sänder gratis på SportExpressen. Under fredagskvällen så hade åkarna officiell träning mellan klockan 17 och 18 och många av åkarna vittnade om att det gick tungt i spåret. Bitvis var snön väldigt lortig. 

– Jag är jättesugen på att tävla och det har varit en väldigt speciell säsong på grund av covid. Vi är väldigt tacksamma att vi får dra på oss en nummerlapp i morgon, det är ingen självklarhet. 

Kalla själv drabbades av covid-19 i mitten av november och har inte tävlat som tänkt.  

– Ja, det har inte blivit så mycket tävlingar för mig i år, så nu känns det som att man är extra taggad. 

Under VM var det magkatarr och i Engadin hämmades Kalla av den höga höjden.

Är du helt återställd nu?

– Ja det har känts bra sedan jag kom hem, det har varit ganska skönt med en helg där jag kunnat fokusera på träning. Nu känner jag mig redo, men det är svårt att veta var VM-formen som jag hade i början är. Det är bara att gå ut och ha roligt. 

Hur var det att ha magkatarr? 

– Det var något nytt för mig, jag har aldrig haft besvär med det tidigare, så därför blev jag förvånad över att det blev så stark reaktion, säger Kalla och fortsätter:

– Det var mer ”vad är det för fel, jag kan inte andas” det gjorde hemskt ont och sedan så var det hade jag svårt att tillgodogöra mig energin. 

Hur behandlade ni det?

– Jag försökte bara äta snälla saker. Jag älskar kolsyrat vatten, men jag fick välja saker som är snälla mot magen och inte äta för mycket fibrer. 

Stjärnspäckat startfält i Falun

Under lördagen väntar 10 kilometer fritt, en distans som historiskt sett har varit en favorit för Kalla. Hon har ett OS-guld och ett VM-guld på den distansen i fri stil, och ett OS-silver på 10 kilometer klassiskt. 

 Nu ställs hon mot både Frida Karlsson och Ebba Andersson, som var tvåa och trea på samma distans på VM. Kalla slutade på en sjätteplats, men bara tio sekunder bakom Ebba Andersson på tredjeplatsen. 

– Det kommer bli ett tufft före i och med att det är så många plusgrader, vi kommer verkligen få bekänna färg. Det känns superinspirerande, men det kommer inte var mycket man får gratis. 

Huruvida vi kommer att få se Charlotte Kalla i världscupen framöver är inget hon vill prata om. 

– Det är inget som jag tänker på, nu väntar SM i Kalix här framöver, men först ska jag ge allt här i Falun

Tävlingarna startar 10:30 på lördagen med herrarna som åker 10 kilometer i fri stil. Damerna startar 12:00 och åker också 10 kilometer fritt. Vi sänder båda tävlingarna här på SportExpressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.