Utspelet om Johaug: ”Inför en BMI-gräns”

Peter Schlickenrieder.
Foto: ULRICH GAMEL / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / STELLA PICTURES/DDP IMAGES SVEN SIMON
Espen Bjervig.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Tysklands förbundskapten Peter Schlickenrieder har hamnat i blåsväder under VM.

På en fråga om hur det kommer sig att Therese Johaug är så dominant svarar han: ”Jag har ingen förklaring. Men vi borde införa en BMI-gräns.”

Det väcker nu starka reaktioner.

– Åkarna som tävlar för Norge är sunda och friska, säger den norska längdchefen Espen Bjervig till SportExpressen.

Schlickenrieder uttalar sig också om hur de svenska sprintåkarna ser ut.  

Peter Schlickenrieder, 51, är själv en före detta längdåkare som tog OS-silver i sprint 2002. Nu är han förbundskapten för Tyskland under hemma-VM i Oberstdorf.

Och det stormar kring honom.

Efter att Therese Johaug tagit hem VM-guldet på 10 kilometer fristil i tisdags ställde sig Schlickenrieder framför de tyska journalisterna på VM-arenan och gjorde en rad uttalanden som nu väcker uppmärksamhet.

Ämnet: BMI (Body Mass Index). Alltså hur mycket man väger i förhållande till sin längd.

– Jag har ingen förklaring. Men vi borde införa en BMI-gräns, säger Schlickenrieder när han får frågan om hur Johaug kan vara så dominant.

En sådan BMI-gräns finns redan inom backhoppningen. Hamnar man under gränsen måste man tävla med kortare skidor.

Jämför med Sveriges sprinters

Peter Schlickenrieder fortsätter:

– Vi har några väldigt smala åkare i sporten just nu och jag tycker att vi kan se en tendens. Det finns både en övre och en undre gräns för vad som är hälsosamt och jag tycker att det borde kontrolleras.

– Jag tycker de är dåliga förebilder. Jag tycker inte om det jag ser.

I nästa andetag uttalar han sig om hur Sveriges kvinnliga sprintåkare ser ut.

– De ser helt enkelt mer muskulösa ut, mer atletiska. Jag gillar det bättre, säger Peter Schlickenrieder.

SportExpressen har sökt Schlickenrieder för att få ställa följdfrågor på hans utspel, men han har inte gått att nå. Samtidigt får han kritik i Tyskland.

– Det finns ingen poäng med en sån BMI-gräns, säger Tysklands före detta förbundskapten Jochen Behle till SPORT1.

Therese Johaug jagas i skiathlonen på VM.
Foto: LUKAS BARTH-TUTTAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Behle tycker inte att åkarna i dag är smalare jämfört med tidigare. Och han påpekar att de olika landslagen redan har bra koll på sina åkare.

– Läkarna i varje landslag tittar redan på vad åkarna väger, bland annat. Vi har till exempel sett både Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg få tävlingsförbud, så det här kontrolleras redan, säger Jochen Bele.

Det var förra säsongen som Frida Karlsson fick tävlingsförbud efter att ha visat avvikande resultat i en hälsokontroll. Landslaget förklarade då att hon ”inte var i balans näringsmässigt”.

Senare berättade Karlsson själv:

– Det är en utmaning med näring. Vi tränar väldigt, väldigt mycket och hårt. Och den träning som krävs gör det svårt att få i sig tillräckligt med näring, för att kunna ha tillräckligt med energi.

– Det är viktigt att ha kontroll på det. Man måste äta mycket för att kunna träna bra.

Norge svarar efter utspelet

Therese Johaug har dock aldrig fått något tävlingsförbud.

När SportExpressen ringer upp Norges landslagschef Espen Bjervig har han inte tagit del av uttalandena från Peter Schlickenrieder.

– Vi har ett hälsotest som alla utövare som ska representera Norge måste klara av. Där ingår flera olika parametrar för att säkerställa att alla åkare är i hälsomässigt skick, säger Bjervig.

Tycker du att det är märkligt att han uttalar sig om Johaug på det här sättet?

– Jag har inte sett kommentaren, så jag ska inte uttala mig om det. Men åkarna som tävlar för Norge är sunda och friska och redo att åka skidtävlingar.

Pia Fink växlar till Victoria Carl i VM-stafetten.
Foto: PHILIPP GUELLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jochen Behle tror att det ligger en stor dos frustration bakom Schlickenrieders kommentarer. Tyskland har nämligen haft ett tungt VM hittills och i tisdagens 10 kilometer fristil var deras tre bäst placerade åkare Victoria Carl (14), Pia Fink (20) och Lisa Lohmann (39).

– Det är så klart frustrerande att han inte har någon åkare som är lika bra som dem som är lite smalare än de tyska åkarna. Peter Schlickenrieder har blivit en tränare som inte direkt skapar sig vänner, i alla fall inte bland utländska tränare, säger Behle.

– Jag kan inte se att någon annan skulle komma med ett sånt här förslag.

Franziska Wendler, reporter på SPORT1, berättar för SportExpressen att det varit blandade reaktioner efter Schlickenrieders utspel.

– Det här är ju ett väldigt känsligt ämne. Och folk tycker olika. Vissa menar att det är bra att han vågar prata om det här och föreslår en lösning på något som kan vara ett problem inom sporten. Andra menar bara att han är en väldigt dålig förlorare, säger Wendler.

Therese Johaug har i dag chansen att ta sitt fjärde guld på VM i Oberstdorf när damerna kör tremilen, som är deras sista distans på mästerskapet. De svenska åkarna på start är Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Emma Ribom.


LÄS MER: Therese Johaug svarar – efter BMI-utspelet

LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta 

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.