Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: "Norge är precis som Ryssland"

Kari-Pekka Kyrö
Foto: Sveinung U. Ystad / DAGBLADET
Therese Johaug
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

På kort tid har Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug åkt fast för doping.

Nu menar Kari-Pekka Kyrö, "arkitekten" bakom det systematiska dopningsprogrammet som föregick VM i Lahtis 2001, att det nu kommer fram att Norge sysslar med systematisk doping.

– Norge är precis som Ryssland, säger Kyrö till Hufvudstadsbladet.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

VM i Lahtis 2001 kommer alltid att vara ihågkommet för den stora dopingskandalen där sex stycken finländska åkare fälldes för att ha använt otillåtna preparat för att förbättra sin syreupptagningsförmåga.

Kari-Pekka Kyrö var förbundskapten för det finska laget och anses än i dag vara "arkitekten" bakom den systematiska dopingen, för det är han som Hufvudstadsbladet beskriver det "en föraktad man i länder som Sverige och Norge". Kyrö tilldelades en avstängning på livstid, en avstängning som nyligen hävdes.

Redan då skandalen briserade så påstod Kyrö att det bara var finländarna som åkte fast men att det förekom utbredd doping även i andra länder.

I synnerhet då Norge.

Kyrö svingar mot Norge

Och Kyrö menar att de senaste veckornas händelser med astmaskandalen samt att Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug åkt fast för doping ger honom rätt.

– Det finns bara ett land i världen, utöver Ryssland, där man orubbligt stöder och ursäktar sig för idrottare som åkt fast för doping: Norge. Norge är precis som Ryssland, säger Kyrö till Hufvudstadsbladet.

– Det här är precis vad jag sagt i 10-20 år. Jag är inte nöjd, men det är bra att det framkommer att Norge inte bara är den världsledande skidnationen, utan också världsledande i kemisk manipulation av prestationsförmågan.

Kräver att Norge utreds

Nu kräver han att Norge utreds rejält.

– Wada borde utreda Norges skidförbund, antidopningskommitté och verksamhet inom FIS. Det är ett tufft uppdrag, men jag är säker Wada klarar av det.

Samtidigt kommer uppgifter om att Therese Johaug kan komma att frias redan innan världscupen inleds den 26 november – och därmed stå på startlinjen i finska Kuusamo.

Pekka Holopainen, journalist på Ilta-Sanomat, tror inte att det vore särskilt populärt.

– Hon kommer att få ett kyligt mottagande, i såna fall. Det är redan kyligt i Kuusamo, men det kommer att bli extra kyligt för Johaug, säger Holopainen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.