Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet mot Sverige – efter Fridas kommentar

Helene Marie Fossesholm och Therese Johaug i Lahtis.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Fossesholm skrällde och slutade tvåa.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Frida Karlsson saknas i Lahtis.
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

LAHTIS. Norge dominerade totalt i damernas skiathlon.

Trots det pekar supertalangen Helene Marie Fossesholm ut Sverige som favorit inför söndagens stafett.

– Efter allt de sagt får ta faktiskt ta på sig favoritskapet, säger Fossesholm.

Vad det här handlar om? Ett uttalande från Frida Karlsson.

Det norska landslaget har stått över alla världscuptävlingar ända sen premiären i finska Ruka i slutet av november. Men den här helgen är de tillbaka.

Och de dominerar.

I damernas skiathlon var det tre norskor som tog sig upp på pallen: Therese Johaug som etta, Helene Marie Fossesholm som tvåa och Heidi Weng som trea.

Där bakom blev Ebba Andersson fyra.

– Det är väl bara att gratulera Norge, säger Andersson när de norska journalisterna på plats frågar henne hur det känns att se den norska dominansen.

Slår tillbaka mot Frida

Under söndagen väntar stafetter i Lahtis. Sverige saknar både Frida Karlsson och Linn Svahn (de vilar den här helgen) och kommer att behöva ställa upp med ett aningen B-betonat lag.

Men enligt Helene Marie Fossesholm är det ändå Sverige som är favoriter.

– Sverige har tagit på sig favoritskapet själva, så de får vara favoriter. De har ju sagt att de skulle kunna ställa upp med två lag i VM och ta två pallplatser, så då får de även ta på sig favoritskapet i morgon tänker jag, säger Fossesholm.

Uttalandet hon syftar på kommer från Frida Karlsson som i en intervju med Aftonbladet förklarade: ”Vi har så himla många som konkurrerar om de platserna på VM. Jag tror på riktigt att vi hade kunnat ställa upp med två lag som hade kunnat vara på pallen. Det är bara att få allt att stämma den dagen så tror jag vi försvarar guldet.”

”Hoppas att Frida har fel”

Orden från Frida har verkligen tagit fäste i det norska landslaget, förklarar den rutinerade journalisten Ernst A. Lersveen som i många år bevakat längdskidor för norska TV2.

– Hennes uttalande har nått Norge, så är det. De norska tjejerna har läst om det här och tagit till sig av det, säger Lersveen.

Det har blivit tändvätska för det norska laget?

– Jag vet inte, men de har i alla fall tagit till sig av det.

Han fortsätter:

– Och jag måste säga att det är fantastiskt att Frida vågar säga såna här saker och skapar intresse för sporten, inte bara säger ”jag tar lopp för lopp”. Och...det är inte säkert att hon har fel i det hon säger här, Sverige skulle kanske kunna ta två pallplatser i stafett eftersom de har så många bra åkare nu.

– Men jag hoppas att Frida har fel.

Sveriges stafettlag under söndagen kommer att bestå av: Charlotte Kalla, Emma Ribom, Lovisa Modig och Ebba Andersson.

På herrsidan kör: Björn Sandström, Fredrik Andersson, Jens Burman och Jonas Eriksson.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Frida Karlsson om samtalet med hotellchefen: ”Chockad”

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.