Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet mot Björgen: "Hon gör det med flit"

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Marit Björgen inledde säsongen strålande i Beitstölen.

Men sedan dess har hon inte gått att känna igen. 

Nu lanserar finska experten och före detta världsmästaren Harri Kirvesniemi en teori bakom inledningen på säsongen.

Norges stora skiddrottning Marit Björgen krossade allt motstånd i den norska säsongspremiären i Beitostölen den 17 november. Björgen slog närmaste konkurrent med trettio sekunder.

– Marit var överlägsen. Det är toppnivå, och jag måste steppa upp ett par snäpp. Det är långt ned till mig och Weng. Marit är rå, men är inte oslagbar. Vi ska försöka närma oss henne över säsongen, sa Flugstad Östberg då. 

Allt såg med andra ord som vanligt. Den norska suveränen, med sex OS-guld och makalösa arton VM-guld, såg ut att gå mot dominans även denna OS-säsong.

Men sedan dess har Björgen inte gått att känna igen. När Charlotte Kalla slog henne i Ruka fick hon kritik från sin egen tränare.

– Det blir för mycket ”vaggande” när hon är blir trött. Där måste hon vara mer stabil i åkningen, sa Norges damtränare Roar Hjelmeset till NRK.

Men nu får norskan stöd – från oväntat håll.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786

"Björgen kommer i gång snart"

Finska skidexperten och före detta världsmästaren Harri Kirvesniemi menar att den dåliga formen är ett medvetet val och att uppladdningen är helt med flit.

– När säsongen började med de norska tävlingarna var hon mycket bra, det är tillräckligt, säger Harri Kirvesniemi enligt Ilta-Sanomat.

– Jag tror att Marit Björgen ligger i hårdare träning än de andra, trots att världscupen har börjat. Det är ett medvetet val. Det har sett liknande ut förut och då har hon dominerat i OS.

Kirvesniemi menar att vi kommer få se mer av Björgen inom en snar framtid. 

– Hon investerar allt i OS på bekostnad av världscupen, säger han.

– Hon kommer i gång inom en snar framtid.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum