Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Utspelet mot Björgen: "Hon gör det med flit"

Publicerad

Marit Björgen inledde säsongen strålande i Beitstölen.

Men sedan dess har hon inte gått att känna igen. 

Nu lanserar finska experten och före detta världsmästaren Harri Kirvesniemi en teori bakom inledningen på säsongen.

Norges stora skiddrottning Marit Björgen krossade allt motstånd i den norska säsongspremiären i Beitostölen den 17 november. Björgen slog närmaste konkurrent med trettio sekunder.

– Marit var överlägsen. Det är toppnivå, och jag måste steppa upp ett par snäpp. Det är långt ned till mig och Weng. Marit är rå, men är inte oslagbar. Vi ska försöka närma oss henne över säsongen, sa Flugstad Östberg då. 

Allt såg med andra ord som vanligt. Den norska suveränen, med sex OS-guld och makalösa arton VM-guld, såg ut att gå mot dominans även denna OS-säsong.

Men sedan dess har Björgen inte gått att känna igen. När Charlotte Kalla slog henne i Ruka fick hon kritik från sin egen tränare.

– Det blir för mycket ”vaggande” när hon är blir trött. Där måste hon vara mer stabil i åkningen, sa Norges damtränare Roar Hjelmeset till NRK.

Men nu får norskan stöd – från oväntat håll.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786

"Björgen kommer i gång snart"

Finska skidexperten och före detta världsmästaren Harri Kirvesniemi menar att den dåliga formen är ett medvetet val och att uppladdningen är helt med flit.

– När säsongen började med de norska tävlingarna var hon mycket bra, det är tillräckligt, säger Harri Kirvesniemi enligt Ilta-Sanomat.

– Jag tror att Marit Björgen ligger i hårdare träning än de andra, trots att världscupen har börjat. Det är ett medvetet val. Det har sett liknande ut förut och då har hon dominerat i OS.

Kirvesniemi menar att vi kommer få se mer av Björgen inom en snar framtid. 

– Hon investerar allt i OS på bekostnad av världscupen, säger han.

– Hon kommer i gång inom en snar framtid.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag