Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet i Norge: ”Gör ont att se Kalla åka”

”Det var tufft som alltid”
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/IBL
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Charlotte Kalla, 32, går blytungt.

Nu ställer sig många frågan om detta är hennes sista säsong – och Ole Morten Iversen lider med svenskan.

– Det gör nästan ont att se henne åka, säger den förre landslagstränaren till VG. 

Sveriges främsta kvinnliga skidåkare någonsin har haft en mardrömssäsong.

Charlotte Kalla upplevde nyligen ett blytungt Tour de ski, men avslutade med flaggan i topp. För närvarande återfinns hon på tolfte plats i den totala världscupen, cirka 900 poäng efter ledaren Therese Johaug.

Inför säsongen meddelade Charlotte Kalla att hon skulle köra ”minst ett år till”, vilket innebär att nästa års VM i Oberstdorf knappast är en självklarhet. Med tanke på 32-åringens säsong är det därför många som ställer sig frågan om detta är ikonens sista säsong.

– Hon behöver inte lägga av, hon får göra som hon vill. Men man kan inte lägga någon press på henne just nu, det är orimligt. Orsaken till att hon presterar på den här nivån, det vet jag inte. Men hon har gjort sitt, så att säga. Hon är den största i svensk längdåknings historia, sa Ilta-Sanomats krönikör Pekka Holopainen nyligen till SportExpressen.

Morten Iversen: ”Gör nästan ont att se Kalla”

Landslagstränaren Magnus Ingesson följer den flerfaldiga OS- och VM-hjälten på nära håll.

– Hon har varit med länge. Det går upp och ner. Charlotte får ju tankar som ”Vad fan är det jag håller på med?”. Det är tungt, säger Ingesson till VG och fortsätter:

– Hon tar ett år i taget. Hon har inte sagt att detta är det sista. Men hon måste känna att kroppen svarar.

Charlotte Kalla tränade under ett par år på egen hand, men återvände inför förra säsongen till det svenska landslagets träningsgrupp. Den förre landslagstränaren i det svenska laget, norrmannen Ole Morten Iversen, lider med Kalla och situationen hon just nu befinner sig i.

– Det gör nästan ont att se henne åka. Hon saknar gnistan. Charlotte är ifrån att vara i bra form. Det hon levererar nu är inte på den nivå som hon normalt är på och det är synd, för det är fint att ha henne där uppe, säger Iversen.

Se vad skidstjärnorna ville bli som barn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.