Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: ”Gör nåt annat med ditt liv”

Justyna Kowalczyk.Foto: HENDRIK SCHMIDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk och Therese Johaug i Sotji 2014.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Justyna Kowalczyk.Foto: MARTYNA SZYDLOWSKA / WWW.IMAGO-IMAGES.DE

SEEFELD. En stor dopingskandal har skakat VM i Seefeld. 

I kölvattnet av den vill Polens storstjärna Justyna Kowalczyk förbjuda medicinska dispenser, då hon anser att det leder till onödiga spekulationer som skadar sportens trovärdighet.

– Om du måste ta starka mediciner mot en sjukdom för att kunna utöva en sport, då tycker jag att du ska hitta något annat att göra med ditt liv, säger Kowalczyk till SportExpressen.

Mitt under VM i Seefeld briserade en enorm dopingskandal. Den österrikiska polisen gjorde en stor razzia där de grep de fem VM-åkarna Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Aleksej Poltoranin, Dominik Baldauf och Max Hauke. Den sistnämnda greps då han var mitt i en blodtransfusion.

Samtliga fem har erkänt till att ha bloddopat sig och riskerar såväl långa avstängningar som fängelse i upp till tre år. Dagen efter den stora dopingrazzian gick Justyna Kowalczyks med största sannolikhet sitt sista stora lopp i karriären, då hon deltog i stafetten.

Vanligt med dispenser

Den 36-åriga polska stjärnan har under säsongen egentligen arbetat som tränare åt det polska landslaget, men gjort en comeback under VM för att hjälpa landslaget i laggrenarna. 

Efter allt som skett i Seefeld vill Kowalczyk nu se sporten förändras i grunden. Under de senaste åren har medicinska dispenser, så kallade TUE (Therapeutic Use Exemption), debatterats flitigt.

Begreppet innebär att en idrottare får dispens från en läkare att använda ett preparat som är dopingklassat, något som inte är helt ovanligt i idrottsvärlden. Stora namn som Krista Pärmäkoski, Martin Johnsrud Sundby, Marit Björgen och Anna Haag har varit öppna med att de fått dispenser utskrivna under sina karriärer.

Även utanför skidvärlden förekommer det. Både tennisgiganten Serena Williams och stjärngymnasten Simone Biles har berättat att de har dispenser.

HADE DISPENS. Legendaren Marit Björgen hade dispens för att använda en dopingklassad astmamedicin under sin karriär. Och hon är långt ifrån ensam om det.Foto: SVEN LINDWALL

Kowalczyks attack: ”Då ska du hitta något annat att göra med ditt liv”

Kowalczyk vill nu att de medicinska dispenserna ska totalförbjudas. 

– Jag är för det absoluta avskaffandet av TUE-systemet. Man började med det här systemet för att lämna dörren på glänt, men idrottsutövare och deras tränare har sparkat in den. På den här höga nivån - med alla pengar som finns i idrotten i stort - så får det inte finns några kryphål eller några tvivel, säger Kowalczyk.

– Jag anser att om du måste ta starka mediciner mot en sjukdom för att kunna utöva en sport så innebär det att din kropp inte är gjord för att idrotta med. Då tycker jag att du ska hitta något annat att göra med ditt liv och se ditt idrottande som en hobby.

Kowalczyk åkte 2005 fast för doping. På en tävling i Obertsdorf testade Kowalczyk positivt för substansen dexametason. En substans som är tillåten utanför tävling, men inte i samband med tävlande.

Kowalczyk tilldelades först en två år lång avstängning för det positiva dopingtestet, men Fis dopingkommitté halverade straffet då de ansåg att hon inte tagit preparatet i prestationshöjande syfte. Idrottens skiljedomstol kortade sedan straffet med ytterligare en månad. 

 

Kowalczyk har själv en dopinghistoria

Kowalczyk säger att det förutom dopingskandalen även är mot bakgrund av sin egen dopingavstängning som hon nu propagerar hårt för att dispenserna ska tas bort. 

– Jag tog en medicin just då för att behandla en inflammerad hälsena. Medicinen jag tog skrevs ut av en vanlig läkare, för alla har inte råd med en lagläkare. Dessutom var det inte lika lätt att hitta trovärdiga källor på internet för vad man får och inte får ta för mediciner. Men ingen brydde sig om att jag bara försökte ge mig själv en lika stor chans som andra åkare utan problem med sina hälsenor. Ingen brydde sig heller om att medicinens påverkan på min prestation var skrattretande låg.

– Jag upplevde de värsta månaderna i mitt liv då och det är mitt straff. Efter det anser jag att det rättvisa skulle vara att det inte finns några undantag överhuvudtaget från listan med förbjudna preparat. 

Kowalczyk avslutar med att säga att den här debatten är extremt viktig för sportens framtid. 

– Vi har inte råd att vara likgiltiga inför ämnet.

TACKAR FÖR SIG. VM i Seefeld var det sista mästerskapet för Justyna Kowalczyk. Innan hon tackar för sig kommer hon med ett krav om att medicinska dispenser ska förbjudas.Foto: MARTYNA SZYDLOWSKA / WWW.IMAGO-IMAGES.DE

 

Sveriges svar på Kowalczyks utspel

När Sveriges landslagsläkare Magnus Oscarsson får höra vad Justyna Kowalczyk sagt höjer han på ögonbrynen. 

– Man kan inte generalisera och dra alla över en kam, man kan inte generalisera kring alla tillstånd på det sättet. Jag tänker att det har sin plats, de här dispenserna, säger Oscarsson.

– Förhåller man sig till de regler som finns så funkar det väldigt bra om organisationerna fungerar. Men att ta bort dispenserna... det ställer jag mig skeptisk till. Se till ett så vanligt tillstånd som en allvarlig allergi, där man kan behöva få kortison i en stötdos en gång vid en allvarlig reaktion.

– Det är inte rimligt att de inte ska få hålla på med en toppidrott. Förhåller man sig på rätt sätt till de regler som finns så funkar det bra, det menar jag.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.