Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: ”För mycket för svensk skidåkning”

Se märkliga bilderna på Stina Nilsson
Stina Nilsson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.Foto: ANDRE PICHETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två av det svenska längdlandslagets största stjärnor har drabbats av skador. 

Beskeden är lugnande kring vad det innebär för den kommande tävlingssäsongen – men det svenska landslaget mår inte bra av ytterligare oroligheter. 

Det menar norska TV2:s expert Petter Skinstad. 

– Just nu blev det lite för mycket för svensk längdskidåkning, säger han.

Längdlandslaget är på väg till Franska Font Romeu, ett populärt plats för höghöjdsträning.

Tre veckor av träning väntar, och kommer ske på 1 850 meters höjd, samma höjd som OS-tävlingarna i Peking kommer att genomföras på år 2022.

Men landslagets sprintstjärna Stina Nilsson kommer inte att följa med på lägret, på grund av en skada hon ådragit sig under träning.

– Stina fick en spricka i ett revben efter ett fall och är inte helt symptomfri än. Hon tränar på med viss anpassning, men är inte redo för läger, sa landslagsläkaren Magnus Oskarsson i ett pressmeddelande.

Damtränaren Stefan Thomson utvecklade:

– Det var en liten olycka när hon var ute och tränade. Hon var ute och sprang och ramlade olyckligt. Det var en ren olyckshändelse.

Vad innebär en spricka i revbenet för en längdskidåkare i augusti?

– Det är noga att det får läka nu, då ska det inte vara någon fara. Men så fort det handlar om skelett så tar det en liten stund innan man kan belasta, framför allt i stakning. Det går att göra mycket alternativ träning, men man missar det grenspecifika en stund. Men när det sker på den här tiden av året ska det inte vara någon större fara.

Frida Karlsson kraschade

Även den trefaldiga VM-medaljören Frida Karlsson har drabbats av ett bakslag under försäsongen. Förra veckan kraschade hon under ett rullskidlopp i samband med norska Toppidrottsveckan. Detta efter att ha tvingats låna skidor av arrangören – skidor som inte höll måttet. 

20-åringens agent och mamma, Mia Karlsson, lämnade lugnande besked om skidtalangen – hon var blåslagen men redo att ansluta till landslagets läger i Frankrike. 

Beskeden om Karlsson och Nilsson kommer samtidigt som skidförbundet genomför flera oväntade förändringar i ledningen. Bland annat fick landslagschefen Jonas Peterson lämna sin roll efter bara fyra månader. 

”Oro är aldrig bra”

Situationen är allt annat än ideal, menar TV2:s längdexpert Petter Skinstad.

– Det händer mycket i svensk längdskidåkning som kan skapa osäkerhet. Lite skador, folk som slutar – både ledare och utövare. Ida Ingemarsdotter har slutat och det var inte längesedan Olsson och Hellner försvann. Det är en period där svensk längdskidåkning måste hitta lite ny riktning med ledare, vallare och utövare – framför allt i herrlaget. Oro är aldrig bra. Men jag tror att det svenska laget klarar sig fint i vinter ändå. 

Så, skadorna är inte särskilt allvarliga i sig – men det var inte optimalt att det kom just nu?

– Nej. Det var väldigt tråkigt det som hände med Frida, sådant ska inte ske. Det ser ut som att hon är ”good to go”, och det är ju väldigt bra. Stina hade en liten fraktur på revbenet, det gör jävligt ont att skada revbenet. Men jag tror inte det är något som påverkar säsongen. Är det någon som läker fort är det Stina Nilsson, hon är väl expert på rehab nu. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.