Utkastad från landslaget – nu bryter hon tystnaden

Emma Wikén.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Bragdlaget under OS i Sotji.
Foto: SVEN LINDWALL

Hon har några tunga år bakom sig.

Emma Wikén petades från både VM och OS – och har nu även blivit av med sin plats i landslaget.

Men 29-åringen från Åsarna tänker kämpa vidare.

– Jag kör själv nu och det fungerar väldigt bra, säger Wikén.

2013 var hon med och tog ett VM-silver i stafett, knep en fjärdeplats i världscupen och vann SM-guld i skiathlon. Året därpå tog hon OS-guld i stafett ihop med Charlotte Kalla, Anna Haag och Ida Ingemarsdotter.

Emma Wikén var en av Sveriges hetaste skidåkare – men sen började det plötsligt gå tyngre.

Nu har hon blivit petad från två raka mästerskap och när förbundskapten Rikard Grip i maj presenterade sina landslagstrupper för säsongen 2018/2019 fanns hon varken med i förstalaget eller andralaget som kallas för ”Team Bauhaus”.

– Emma har skördat stora framgångar, men har haft en lite tuffare tid några år nu. Vi känner att vi vill ge förtroende till några andra, förklarade Grip.

Landslagets damåkare

A-landslaget: Ebba Andersson, Anna Dyvik, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Jonna Sundling.

Team Bauhaus: Maja Dahlqvist, Lovisa Modig, Moa Molander Kristiansen, Maria Nordström, Evelina Settlin, Linn Sömskar och Lisa Vinsa.

SportExpressen sökte då Emma Wikén för en kommentar, men hon ville inte uttala sig. Och sen dess har det varit tyst.

Men nu känner sig 29-åringen redo att prata om sin nya situation.

– Jag var väldigt osäker på om jag skulle komma med i landslaget och ställde in mig på att hamna utanför. Jag försökte också plocka fram alla fördelar som jag trodde att jag skulle kunna ha av att hamna utanför, säger Wikén.

– Men när beskedet kom så blev jag ändå besviken, där och då…


LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program 

"Väldigt frustrerande"

Tanken att slänga upp skidorna på hyllan slog henne också, även om den försvann ganska snabbt.

– Jag har känt under flera säsonger att jag inte kommer upp till den nivå som jag vet att jag har. Och det är klart att det är väldigt frustrerande.

– Jag funderade, men jag kom ganska snabbt fram till att jag inte ville avsluta karriären eftersom jag ändå känner att jag är på uppåtgående jämfört med tidigare säsonger. Det kändes bättre i fjol.

– Därför valde jag att satsa vidare.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R

Wolfgang Pichler var ute i media och försökte locka över dig till skidskyttelandslaget, men det var inte intressant?

– Alltså, det kändes lite spännande. Men sen kände jag att jag inte var klar med längdskidåkningen. Om jag skulle fortsätta satsa, så skulle det vara i längd.

Emma Wikén har nu inlett en egen satsning, med den tidigare landslagstränaren Mattias Persson som coach. Träningskompisarna är inte längre Charlotte Kalla och Stina Nilsson utan klubbkompisarna i Åsarna IK och gänget på skiduniversitetet i Östersund.

Det är en stor förändring. Och hon hoppas att det här kan vara förändringen som gör att hon tar sig tillbaka till toppen.

– Jag tycker att det har fungerat väldigt bra hittills, säger Wikén.

– Nu får jag göra exakt det jag vill och det som jag tror på i min träning. Det känns väldigt spännande.


LÄS MER: Svenske skidtalangen förlamad efter olycka

Siktar på VM-truppen

Hon fortsätter:

– Men… det är klart att det blir färre dagar på läger och jag saknar det lite grann, nu när tjejerna är nere i Toblach och lägger ut massa fina bilder. Samtidigt är jag faktiskt väldigt nöjd med hur jag har det här hemma.

Tror du att det blir svårare att få chansen i världscupen, nu när du står utanför landslaget?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, eftersom jag varit med i landslaget i så många år. Men det är klart att åkarna i landslaget har en liten fördel där, framför allt under de första tävlingarna.

– Men jag hoppas att man får chansen om man gör resultat. Jag ska göra mitt bästa!

Vad har du för mål i vinter?

– Jag vill åka i världscupen, det är därför jag har valt att fortsätta. Jag vill komma tillbaka till de resultat jag gjort när jag haft mina bästa säsonger.

– Det är världscupen och framför allt VM som är de stora målen den här säsongen.


LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.