Emma Wikén är tillbaka i laget. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNEmma Wikén är tillbaka i laget. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Emma Wikén är tillbaka i laget. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
2014 vann hon OS-guld i Sotji. Foto: SVEN LINDWALL2014 vann hon OS-guld i Sotji. Foto: SVEN LINDWALL
2014 vann hon OS-guld i Sotji. Foto: SVEN LINDWALL

Uteslöts från svenska laget: "Väldigt tråkigt"

Publicerad

Hon har fått en omtumlande start på säsongen.

Emma Wikén, 28, vann i sitt allra första lopp – för att sen petas från Sveriges trupp till världscuppremiären.

Och det smärtade.

– Jag kan erkänna att jag inte tittade på alla damloppen på tv, säger Wikén.

2013 slog hon sig in i Sveriges stafettlag och knep ett VM-silver i Val di Fiemme.

2014 var hon en av hjältarna i stafettlaget som vann OS-guld i Sotji och belönades med Bragdguldet.

Status på Emma Wikén 2017? Än så länge är det oklart.

I sin första start på säsongen, mot beskedligt motstånd i Bruksvallarna, stod hon som segrare och förklarade efteråt att en ändring i träningsupplägget gett henne nya krafter.

Men sen kom motgångarna.

 

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta

Petningen tog hårt

Wikén slutade på plats 49 och 23 i sina två starter i Gällivare. Och efter det petades hon från Sveriges trupp till världscuppremiären i Ruka.

– Ja, jag var inte sjuk eller så, utan jag kom inte med helt enkelt, säger Emma Wikén.

Hur kändes det?

– Det är klart att det var tråkigt… men jag åkte inte tillräckligt fort i Gällivare. Jag hade velat tävla i Ruka och jag hade behövt tävla. Men det var tjejer underifrån som åkte bättre än mig i Gällivare så det var helt rätt att de puttade ut mig.

Petningen tog ändå hårt.

– Det var väldigt tråkigt. Jag kan erkänna att jag inte tittade på alla damloppen.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1920566454938183

"Den var skit"

När världscupen fortsatte i Lillehammer en vecka senare fanns Emma Wikén med i laget igen. Resultatet? Plats 33 i skiathlon.

– Skejtdelen var godkänd. Den klassiska delen var skit.

Vad hände?

– Jag vet inte, jag hade så himla svårt att få fast skidorna. När vi testade innan hade jag jättebra skidor, men sen gick det inte. Jag vet inte om jag spände mig eller om förhållandena hade ändrats lite när fler hade åkt i spåren.

Hon fortsätter:

– Jag trodde på förhand att den klassiska delen skulle kännas bättre, så… på något sätt var det ett skönt kvitto att skejtdelen funkade bäst ändå.

I helgen väntar nya tävlingar i Davos. Och Emma Wikén får en ny chans i det svenska laget på 10 kilometer fristil.

– Nu är jag i gång! Jag ser fram emot nästa tävling.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag