Ustjugov utan sin medalj på presskonferensen Foto: Petter LandénUstjugov utan sin medalj på presskonferensen Foto: Petter Landén
Ustjugov utan sin medalj på presskonferensen Foto: Petter Landén
Foto: Sandin Carl / SANDIN CARL BILDBYRÅNFoto: Sandin Carl / SANDIN CARL BILDBYRÅN
 Foto: Sandin Carl / SANDIN CARL BILDBYRÅN

Ustjugovs protest på presskonferensen

Publicerad

LAHTIS/STOCKHOLM. Sergej Ustjugov kom tvåa på dagens femmil i VM i Lahtis, och belönades naturligtvis med en silvermedalj.

Men på presskonferensen efter loppet bar han den inte – utan tilldelade den och sina tidigare medaljer till de dopingavstängda ryska åkarna.

– Nu har alla fyra varsin medalj. Jag har ingen. Det här var för dem, säger Ustjugov.

VM-avslutningen i Lahtis var i vanlig ordning en femmil, där ryska Sergej Ustjugov kom tvåa bakom kanadensaren Alex Harvey.

Det var Ustjugovs femte medalj i VM, då han tidigare tagit två guld och två silver. Men på presskonferensen efter loppet dök ryssen upp utan sin medalj runt halsen – med en oväntad motivering.

 

LÄS ÄVEN: Petter Northugs utspel efter femmilen: "Det är en skandal"

Hyllade sina dopingavstängda vänner

Han vägrade nämligen ha på sig den till förmån för sina dopingavstängda landslagskolleger: Alexander Legkov, Aleksej Petuchov, Maksim Vylegzjanin och Jevgenij Belov.

Dessa är alltså inte på plats på mästerskapen, på grund av de avslöjade McLaren-rapporterna under 2016. Något som Ustjugov är starkt kritisk emot.

– Nu har alla fyra varsin medalj. Jag har ingen. Det här var för dem, förklarar VM-kungen på presskonferensen i Lahtis med hjälp av sin engelska tolk.

 

LÄS ÄVEN: Svenske åkaren fick ledas bort från mixade zonen

Vägrar lämna podiet

Efter presskonferensens slut var det dags för enskilda intervjuer – men Ustjugov vägrade kliva ner från podiet. I stället satt han lugnt kvar och pratade med de ryska journalisterna.

Arrangörerna tjatade vid upprepade tillfällen på honom att kliva ner, men uppmaningarna negligerades av Ustiugov. När väl stjärnan tog sig an internationella enskilda intervjuer utvecklade han sitt resonemang:

– Medaljen är i ryggsäcken. Jag är väldigt stolt och den betyder mycket för mig. Men det betyder inte att jag måste bära den hela tiden tills nästa VM. Jag hade inte förväntat mig det här från det här loppet.

 

TOMAS PETTERSSON: Allra sorgligast var att se Johan Olsson

Ustjugov: "Halva världen är emot oss"

Han menar fortsatt att medaljerna tillägnas de avstängda ryska åkarna:

– Varje medalj är för en kompis. Jag behöver ingen själv.

Varför är det viktigt?

– Det är viktigt för de avstängda och för sporten generellt. För halva världen är emot oss just nu. Jag är väldigt trött på att diskutera det här frågorna.

Högdramatisk avslutning

Loppet, då?

Länge var det en stor klunga som följdes åt mil efter mil, där bland annat Marcus Hellner ingick. Men med bara en dryg kilometer kvar satte ett gäng anförda av Martin Johnsrud Sundby och just Sergej Ustjugov in ett ryck för att skaka av sig de övriga. Det gick emellertid inte, utan in på upploppet var det i stället Alex Harvey som anförde.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Nyss nämnda Harvey vann också loppet, knappt före Ustjugov och Matti Heikkinen. Fyra kom engelsmannen Andrew Musgrave, och femma Martin Johnsrud Sundby.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag