Upplagt för slakt – ni borde inte titta

Se senaste skidsnack efter världscuphelgen i Ruka. I helgen kör åkarna igen i Lillehammer.
Charlotte Kalla.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Yvette Hermundstad och André Pops.
Foto: SVT

Tycker ni att det är lite jobbigt att se Norge köra över Sverige i skidspåret?

Då ska ni inte titta på ”Vinterstudion” i helgen.

Det är upplagt för slakt i Lillehammer.

Vi väntar lite med att slå på varningslamporna och börja skrika att det är kris – för det är det inte. Men vi kan i lugn och ro konstatera att det svänger snabbt även i längdskidåkning.

För bara några veckor sen stod vi på en glaciär i Italien och följde damerna i det svenska landslaget under deras sista uppladdning inför säsongen. Allting såg nästan löjligt bra ut.

Jag minns att en av landslagstränarna pekade på Ebba Andersson och sa: ”Hon kommer vara riktigt, riktigt vass den här säsongen”. Där fanns också världsåkare som Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Och hemma i Sverige hade sprintdrottningen Stina Nilsson äntligen fått ordning på sitt skadade revben.

Laget som tog 39 pallplatser i fjol (!) såg ut att vara starkare än någonsin. Det såg ut som ett gäng åkare som skulle kunna dra till Lillehammer och knäcka Norge i stafetten – och flåsa Therese Johaug i nacken under skiathlonen. Kanske till och med slå henne.

Men när det nu blivit dags att packa väskan och åka västerut är känslan i stället att vi ska var väldigt glada om någon svensk åkare ens är i närheten av en prispall.


Vad det är som hänt? Ganska mycket, faktiskt.

Ebba Andersson har skadat sitt knä och kommer enligt rapporterna att missa alla tävlingar fram till årsskiftet.

Maja Dahlqvist har tappat bort sin form (hon säger själv att det hela är ”ett mysterium”) och står över helgen i Lillehammer.

Stina Nilsson väljer också att stå över den här helgen för att stället träna och köra rehab.

Frida Karlsson har blivit förkyld och måste vila.

Sveriges främsta hopp i Lillehammer blir därmed Charlotte Kalla och Jonna Sundling. Båda två kan absolut vara med i toppen under lördagens skiathlon om allting klaffar, men realistiskt sett borde de ha minst två-tre norskor framför sig. Kanske även någon amerikanska. Och en tjeckiska.

Läget inför stafetten på söndag? Jonna Sundling kommer att stå över och det innebär troligen att laget kommer bestå av Charlotte Kalla, Evelina Settlin, Elina Rönnlund och Moa Lundgren. Stafett är stafett (som bekant) men på pappret ska de vara helt chanslösa mot Norge.

Samtidigt har tre av våra främsta herråkare lämnat återbud: Calle Halfvarsson (sjuk), Johan Häggström (vilar) och Oskar Svensson (vilar).

Så ja… det är upplagt för slakt. Mitt tips är att Norge tar alla pallplatser i skiathlon, både på dam- och herrsidan, och sen följer upp det med dubbla segrar i stafetterna.


Som tur var kan det snabbt svänga åt andra hållet.

Redan nästa helg tror jag att Sverige har stora möjligheter att ge Norge en tuff match. Då väntar sprint och 10/15 kilometer fristil i Davos. Stina Nilsson, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lär vara tillbaka i laget. Och kanske, kanske, kanske gör Ebba Andersson comeback tidigare än planerat.

Vi väntar med att slå på varningslamporna. Vi väntar med att skrika att det är kris.

Men… om ni sätter er för att följa ”Vinterstudion” i SVT den här helgen så måste ni vara beredda på att få se många jublande norrmän och många besvikna svenskar. 

Känsliga tittare varnas.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

Maja Dahlqvist står över – formen mystiskt borta

Maja Dahlqvist intervjuas av Expressen efter VC-tävlingarna i Ruka där hon direkt meddelade att hon inte tänker åka i Lillehammer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.