Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Northug var ursinnig på egna laget

Foto: Mike Hewitt
Norske vallachefen Knut Nystad. Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

FALUN/STOCKHOLM. I går spurtade Petter Northug hem Norges femte raka VM-guld i stafett.

Men precis innan start var Northug ursinnig på dåliga skidor från de norska vallarna, skriver VG.

– Jag har inga indikationer på att Petter ska ha blivit arg. Det får stå för VG, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus till SportExpressen.

För åskådarna på Lugnet och publiken hemma i tv-sofforna var stafetten ett jättedrama. …

Men bakom kulisserna, i Norges påkostade vallabod, utspelade sig ett minst lika stort drama. VG skriver att flera källor uppger att Northug var upprörd över kvaliteten på skidorna efter skiathlonen och direkt förbannad på dem efter 15-kilometersloppet i onsdags.

Northugs känslor ska ha stärkts ännu mer då han vid tidigare mästerskap känt att vallamissar förstört hans medaljchanser.

De incidenter Northug ska vara irriterade över är bland annat skiathlonen i VM för två år sedan, skidorna under hela OS i fjol, de dåliga skidorna i starten av OS 2010 och när Northug vallades bort från segern i Tour de Ski på den långa etappen på Tour de Ski 2012.

Vallachefen nekar till utbrott

I VM ska Northug varit speciellt irriterad efter vallafiaskot i 15-kilometersloppet.

– Det viktigaste är att jag är i bra form. Att jag faller igenom lite på föret på tremilen var uppenbart med tanke på hur mycket jag väger, det var samma sak på 15 kilometer. Det är sådant som händer i utomhusidrott, sa Northug efter onsdagens 62:a plats.

Northug har hela mästerskapet hävdat att det inte har varit något fel på hans skidor, speciellt efter 15 kilometersloppet. Men enligt VG har stjärnans verkliga uppfattning varit en helt annan.

Men Norges vallachef Knut Nystad menar att uppgifterna om Northugs ilska inte stämmer. Enligt Nystad har vallarna och Northug haft möten efter loppen, och att den trefaldiga guldmedaljören inte varit speciellt upprörd då.

– Petter kan vara missnöjd med skidorna om lagkamraterna gör det bra. Vi testade de fem åkarnas skidor mot varandra och det var liten skillnad på dem. Han hade inte bättre eller sämre än någon annan, säger Knut Nystad.

"Tror inte Didrik hade optimala skidor"

Under fredagens stafett nekade Didrik Tönseth till att han hade dåliga skidor när han tappade 34 sekunder på Johan Olsson under sin sträcka. Men Knut Nystad menar att Tönseths skidor inte var normala.

– Det var inte katastrof det Didrik hade, men vi tror inte att Didrik hade optimala skidor, säger Knut Nystad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.