Uppgifter: Norge kan bojkotta världscupen

Therese Johaug, Frida Karlsson och Ebba Andersson – nästa säsong saknas norskan?
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Norges längdlandslag kan komma att bojkotta kommande tävlingar i världscupen. 

Anledningen: Det nya förbudet mot fluorvalla. 

– Situationen är kaotisk, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till TV2

Från och med i vinter är det förbjudet att i samband med elittävlingar valla sina skidor med fluor, ett ämne som är skadligt både för miljö och människor.  

Inom kort kommer det tyska företaget Kompass att presentera sin ”fluorpistol”, den apparat som ska kunna avgöra om det finns spår av fluor på ett par skidor. Men oron för fusk är stor. 

– Vi är så klart rädda att folk kommer använda fluorprodukter och sen täcka över det så att maskinen inte känner av det, men att de ändå får effekt av vallen. Vi har pratat om det här med både Norge och Finland som känner likadant, har Johan Wåhlström, utvecklingschef för skidskyttelandslagets vallateam, sagt till SportExpressen

Norge kan bojkotta världscupen

Och enligt TV2 kan det norska landslaget tänka sig att gå så långt som att bojkotta kommande tävlingar i världscupen. Tv-kanalen säger sig ha pratat med aktiva och ledare som menar att de stöder det nya förbudet, men att de samtidigt inte kan lita på kontrollsystemet. 

– Situationen är kaotiskt. Jag tycker det är svårt att förhålla sig till ett förbud utan ett fullständigt kontrollsystem, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till TV2

Även Tyskland har öppnat för att avstå från tävlingar, om Fis inte kan ta fram ett säkrare system för att upptäcka fuskare. 

– Att använda fluor mot att inte göra det, det ger samma fördelar som doping. Jag är väldigt oroad, mycket verkar osäkert. Och utan en fungerade kontroll kan fuskare komma undan medan oskyldiga kan åka dit. Var finns rättssäkerheten då? säger den norske åkaren Pål Golberg till TV2.Fem snabba frågor till Charlotte Kalla

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.