Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unik situation: ”Det här är inte normalt”

Se när Therese Johaug reagerar på beskedet att Petter Northug vann 80 000 (!) kronor på hennes sprintseger.
Therese Johaug efter segern i monstersprinten.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Therese Johaug.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ÅRE. Therese Johaugs dominans kan få Ski Tour 2020 att avslutas på ett unikt sätt.

Med Johaug som går ut först – medan samtliga övriga åkare tvingas i väg i en vågstart flera minuter senare. 

– I teorin kan det bli så. Men jag hoppas inte det, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey. 

– Det här är inte normalt, säger NRK:s expert Fredrik Aukland. 

Tre etapper in på Ski Tour 2020 är det en och samma vinnare i samtliga lopp på damsidan. Therese Johaug. 

I det inledande 10 kilometersloppet vann hon med 45,3 sekunders marginal ner till Heidi Weng. I den efterföljande jaktstarten drygade hon ut sin ledning till 57,4 sekunder ner till samme Weng. 

På tisdagen vann hon sprinten uppför slalombacken i Åre och har en minst sagt betryggande ledning i sammandraget. Hon leder 1,07 före landslagskollegan Heidi Weng.  

Totaltställning i Ski Tour 2020

1) Therese Johaug

2) Heidi Weng +1,07.

3) Ingvild Flugstad Östberg +1,57

4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen +1,59

5) Ebba Andersson +2,00

6) Ragnhild Haga & Jessica Diggins +2,30

Ski Tour 2020 kan avslutas på unikt sätt

Nu har touren gått halvvägs och det som återstår är långloppet mellan Storlien och Meråker (där Johaug är storfavorit) och en sprint i Trondheim innan allt avslutas med en jaktstart. 

Och Therese Johaugs dominans så här långt öppnar för att Ski Tour 2020 avslutas på ett unikt sätt. 

Vid jaktstarter tvingas tävlingsledningen att samla de åkare som är för långt i från ledaren i en så kallad vågstart. Allt för att fältet inte ska bli för utdraget och riskera att åkare varvas - och därmed diskas.

Vid jaktstarten i Östersund i söndags startade vågen efter 2,15 minuter Johaug. Och om norskan fortsätter dryga ut sin ledning kan det bli så att samtliga övriga åkare startar i en våg efter henne i Trondheim. 

– Absolut. I alla fall i teorin kan det bli så. Men jag hoppas inte det. Det är ju ändå några etapper kvar, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey. 

– Än så länge är avståndet från Johaug inte såååå stort. Men ja, det kan öka.

Hur resonerar kring det här? 

– Det är alltid ett klurigt problem. Vi vill ju placera vågen så sent som möjligt, men samtidigt försöka undvika att någon ska bli varvad, säger Mignerey. 

– Det är en avvägning.

Experterna om Johaug: ”Något vi aldrig sett förut”

Fredrik Aukland, NRK-expert som även jobbat som tränare åt bland andra Dario Cologna och Therese Johaug, håller med om att det scenario som Mignerey målar upp är realistiskt. 

– Ja, vi står inför en väldigt speciell situation. Det är inte normalt att en åkare är så, så mycket bättre än alla andra. För om man tänker bort henne är det egentligen rätt spännande i touren. Samtidigt kan vi inte straffa Johaug för att hon är så bra heller, säger Aukland. 

– Så det blir speciellt. Oavsett om det att alla andra åkare startar i en våg, eller om hon får ett försprång på ett antal minuter, så kan det bli något vi aldrig har sett förut.

SVT-experten Mathias Fredriksson menar att om scenariot med att alla andra åkare startar i en våg efter Johaug på söndag så är det ett bevis på hur överlägsen norskan är just nu.  

– Hon vinner ett snabbt skejtlopp med 45 sekunder, då är man helt överlägsen. Blir det några lopp till på det... då uppstår den här situationen. 

– Är någon för överlägsen får man väl börja tänka över reglerna. Så var det med Stenmark också. De fick göra om reglerna så att han inte skulle vinna. Men det är väl så, det får väl bli vågstart för resten om det blir så.

Linn Svahns kollaps: ”Började se mörker”

Mardrömssprinten i Åre är avklarad. Se senaste avsnittet av ”Skidsnack”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.