Ulvang håller inte med Blomqvist om kritiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Sjöberg

Anders Blomquist menade att Norge får fördel av juryn.

Kommentaren har skapat stora reaktioner i grannlandet.

Vegard Ulvang, ordförande för FIS:s längdskidåkningskommitté, menar att utspelet är grundlöst.

– Jag delar överhuvudtaget inte Blomquists uppfattning, säger han till Dagbladet.no.

Sjur Röthe stängde Marcus Hellners väg i stafettspurten i La Clusaz i går.

Det fick det svenska landslaget att lämna in en protest mot Röthe.

Protesten avslogs – vilket fick SVT-experten Anders Blomquist att reagera.

– Jag är fortfarande arg. Det är en tveksam situation som kan dömas på olika sätt. Men det som är irriterande är att vi redan i förväg vet att juryn kommer att släppa igenom det här. Känslan är att när en norsk löpare är inblandad så har de favör när det kommer till jurybeslut. Att det norska förbundet har väldigt mycket inflytande över det internationella skidförbundet, sa han i SVT.

"I stridens hetta"

Norska Dagbladet.no har talat med Vegard Ulvang, den tidigare längdskidåkaren som nu sitter som ordförande i internationella skidförbundets (FIS) längdskidåkningskommitté.

Han tycker att Blomquist är fel ute.

– Vi har ett jurysystem där folk från alla nationer är med. I går var det en sloven och en tysk som var mycket kvalificerade. Vi hade en ledamot från regelkommittén i den juryn och de dömer självklart norrmän vid behov. Jag delar överhuvudtaget inte Blomquists uppfattning. Men i stridens hetta är det ofta många som hävdar samma sak som honom.

"Spurten är okej"

Ulvang menar utöver det att det ständigt diskuteras hur upploppen är arrangerade och hur långa de ska vara.

– Upploppet i går var i alla fall långt nog, sedan kan vi diskutera om det var bra eller dåligt. Sådant utvärderas hela tiden. Såvitt jag vet var det förändrat i år, för att det har varit problem med Northug och Vylegsjanin tidigare, säger han.

Arild Monsen, norrmannen som är tränare för det svenska landslaget, tycker att Röthe höll sig inom reglerna.

– Spurten är helt okej. Det råder inget tvivel om att Sjur ser Marcus och pressar honom och att han befinner sig i gränslandet av det som är tillåtet, men det är sådant som sker hela tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.