Tvingades radera bilden omgående

Jonna Sundling, Lotta Udnes Weng och Charlotte Kalla efter finalen under skidloppet över 1,4 km sprint i Skandinaviska cupen den 5 januari 2018 i Piteå.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Weng.
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA BILDBYRÅN

Den norska skidåkaren Lotta Udnes Weng lade ut en bild från flygplanet till Kina. 

Kort därefter tvingades hon radera bilden. 

Nu berättar Udnes Weng själv om vad som hände.

– Jag hade ingen avsikt att provocera eller uppröra någon, säger hon. 

För en dryg vecka sedan satte sig Lotta Udnes Weng på ett plan till Yan'an i norra Kina. Där skulle hon delta i en sprinttävling i stadskärnan som ett led i försöket att bygga längdsporten i Kina. 

På planet publicerade 21-åringen ett foto på Instagram, där Udnes Weng och lagkamraterna drog ut sina ögon för att se östasiatiska ut. 

Efter ett tag hade bilden raderats. Detta efter att Norges landslagschef Vidar Löfshus kontaktat ledaren för resan.

– Som vanligt gäller folkvett och jag ska följa upp inlägget och i den grad det uppfattas som stötande, så är jag säker på att de kommer att korrigera det, sa Löfshus då. 

En dryg vecka senare säger Lotta Udnes Weng att hon har lagt den borttagna bilden bakom sig, men att hon samtidigt beklagar om någon tagit illa vid sig av bilden.

– Jag la inte ut bilden för att provocera någon om man säger så. Men när någon bad mig att ta bort den hade jag inga problem men det heller, säger hon.

Tvingades ta bort bilden - berättar nu

Norskan fortsätter:

– Jag hade ingen avsikt att provocera eller uppröra någon. Det var bara fyra tjejer som tyckte att det var roligt att åka till Kina, och inte mer än så, säger hon.

Udnes Weng har gjort flera starter i världscupen för Norge. Den gångna säsongen tog hon 50 världscuppoäng. 

I fristilssprinten i Kina slutade Udnes Wengs tävling i semifinal. Schweiziskan Laurien van der Graaf vann.

– Det var annorlunda än att tävla i Norge och Europa. Men det var en upplevelse, säger Lotta Udnes Weng.

Inga svenska åkare deltog i tävlingen. 

Lotta Udnes Weng har guld i både JVM och U23-VM på sin meritlista. Hennes tvillingsyster Tiril Udnes Weng tävlar också på högsta nivå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.