TV6 blir betalkanal – så påverkas tittarna

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

SVT-experten Anders Blomquist uttryckte sin oro för att längdskidorna skulle hamna bakom betalvägg när de går från SVT till Nent Group. 

– Jag är väldigt orolig för hur det här ska påverka sporten. 

Nu står det klart att TV6 från och med den 1 oktober har blivit en betal-tv-kanal. 

– Vår uppfattning är att en absolut majoritet kommer ha tillgång till TV6. Vi är trygga i det, säger Nahir Aslan, presschef på Corporate Communications på Nent Group.

År 2019 meddelade Nent Group, som bland annat sänder i TV3, TV6 och via streamingtjänsten Viaplay, att de förvärvat rättigheterna till att sända världscupen i längskidor med start säsongen 2021/22. 

Direkt höjdes det oroade röster. Kommer sändningarna från längdåkning gömmas bakom någon form av betalvägg?

– Jag är väldigt orolig för hur det här ska påverka sporten. Hur brett kommer det sändas? Hur många får möjlighet att följa tävlingarna och hur många kommer välja att följa tävlingarna?, sa SVT:s expert Anders Blomquist i november i fjol. 

Den legendariske speakern Kjell-Erik Kristiansen uttryckte oro över samma sak. 

”Det är naturlig utveckling i dagens tv-värld, men samtidigt kan det bli dödsstöten för längdåkningen”, skriver han i en krönika på Sweski. 

TV6 blir betal-tv-kanal – så påverkas längdskidorna

I en intervju med SportExpressen i maj i år meddelade Fredrik S Johansson, presschef på Nent Group, att all längdåkning kommer att visas i TV6, som då var en gratiskanal. 

Men från och med den 1 oktober är TV6 inte längre en del av det fria tv-utbudet i marknätet och enligt ett utskick från Tele2 så kommer det försvinna även i kabelnätet i november. 

Det här innebär att man antingen behöver ett betal-tv-abonnemang från Boxer eller en streamingtjänst för att se skidorna. 

Det är ett beslut som grundar sig i att Nent Groups beslut att göra TV6 till en sport-tv-kanal. 

”Från och med hösten 2021 kommer TV6 som nyligen kommunicerat erbjuda mer direktsänd sport än någonsin tidigare, med bland annat vintersport från längd- och alpina skidtävlingar och europeisk fotboll”, skriver de i ett pressmeddelande

– Precis, det är för att vi gör en nysatsning på TV6, säger Nahir Aslan, presschef på Corporate Communications på Nent Group. 

Så många svenskar påverkas av TV6:s omgörning

Aslan berättar att de tidigt gick ut och berättade det här för sina kunder. Men exakt hur många svenskar som påverkas av att TV6 blir betal-tv-kanal är lite oklart. 

Post och Telestyrelsen har inga nyare siffror än rapporten 2018. Då uppgav 8,3 procent av de tillfrågade att de endast hade fri tv, vilket motsvarade cirka 380 000 hushåll.

– Jag vågar dessvärre inte bedöma hur siffrorna står sig. Osäkerheten, tänker jag, är bland annat utveckling vad gäller antal som har playtjänster (och kan få del av betal-tv på så vis), säger Petter Öhrn, pressansvarig. 

Inte heller Aslan vet exakt. 

– Det är svårt att uppskatta för den exakta mängden rapporteras inte. Men den absoluta majoriteten har tillgång till TV6 redan, säger han och tillägger: 

– Det är rimligt att anta att det är färre än 380 000 hushåll som påverkas i dag jämför med 2018. Vår uppfattning är att den överväldiga majoriteten kommer ha tillgång till TV6. Vi är trygga i det. 

Aslan säger att de som är oroliga för att förändringen ska påverka sporten negativt kan vara lugna. 

– Vi satsar på vintersport för att vi tror på det. Det avspeglas i vår satsning i såväl vår studio som våra sändningar. Det visar vårt engagemang till hur vi kommer behandla rättigheten. Vi kommer tillgängliga den så mycket som möjligt.  

Så reagerar åkarna på nyheten

Landslagets Calle Halfvarsson säger att han inte tänker särskilt mycket på att TV6 blir en betal-tv-kanal.  

– Det är ju tråkigt om det är många som inte kan se, men förhoppningsvis kan de flesta följa oss. Men sen tror jag att skidorna behöver ett lyft och jag hoppas att detta blir det lyft som behövs, säger han. 

Frida Karlsson uppmanar folk att titta ändå.

– Fram med kosingen säger jag, det är värt det, säger hon. 

– Det känns trist om inte alla kan titta, säger deras landslagskollega Oskar Svensson och tillägger: 

– Men det känns väldigt häftigt när de (Nent) berättar om hur sändningarna ska bli. Jag hoppas det blir häftigt. 

Jens Burman:

– Jag tror att det kommer bli färre tittare till en början. Men jag tror att alla som är intresserade så småningom kommer att kunna titta.

”Vi vill att så många som möjligt ska titta”

Förbundsdirektören Ola Strömberg känner till förändringen kring TV6.

– Vi pratar med dem kontinuerligt, sedan är inte vi involverade så klart i vilka kanaler de sänder tävlingarna. Men vi är involverade på så sätt att vi vill att så många kan se så mycket av tävlingarna som möjligt, och det är de medvetna om att vi vill. Sedan har inte vi ett avtalsförhållande med dem. 

Vad tänker du kring det?

… Jag kan för lite om hur hög distribution TV6 kommer ha, men jag vet att det ligger i deras intresse att rättigheten är så attraktiv som möjligt och att så många som möjligt ser tävlingarna. Så jag hoppas och tror att de kommer driva tittandet så högt som möjligt.

Det ligger väl även i ert intresse för landslagets varumärke?

– Verkligen, vi vill att så många som möjligt ska titta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.