Tv-profilens fynd kan avslöja Johaug-lucka

Therese Johaug
Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADET EGNE BILDER
Ernst Lersveen
Foto: Tv2 / SKÄRMDUMP

TV2-profilen Ernst Lersveen har hittat ett apotekskvitto som kan avslöja en lucka i dopingmisstänkta Therese Johaugs vittnesmål.

Enligt norska tidningen Verdens Gang har Lersveen lagt fram sitt fynd i hemliga möten med Antidoping Norge.

Ernst Lersveen har profilerat sig som den norske journalist som ställt de allra mest obekväma frågorna runt skandalerna som skakat norsk längdåkning. Han blev en kort period bojkottad av stjärnan Martin Johnsrud Sundby – och fick även kritik för hur han skötte utfrågningarna av dopingmisstänkta Therese Johaug.

När SportExpressen talade med Lersveen berättade han att han hade känt av irritation även från den norska landslagsledningen.

– De ser mig som en skit, som en bråkmakare, som en djävul. Jag har ställt för många frågor de inte tycker om, sa Lersveen då.

Hittade ett kvitto

Och nu har det framkommit nya uppgifter som lär göra Lersveen än mindre populär i skidkretsar. Tidningen VG rapporterar att Lersveen haft ett hemligt möte med organisationen Antidoping Norge. Under nämnda möte ska han ha visat upp ett kvitto som bevis på att någon köpte en tub Trofodermin medan det norska längdlandslaget fanns på plats i italienska Seiser Alm. Det ska då tilläggas att det var just Trofodermin, som innehåller den anabola steroiden clostebol, som blev Therese Johaugs fall.

Den här uppgiften går på tvärs med Johaugs vittnesmål. Hon hävdar att dåvarande landslagsläkaren Fredrik Bendiksen köpte Trofodermin några dagar senare, när landslaget var i Livigno. Men enligt VG har Lersveen inte lyckats att på ett trovärdigt vis binda kvittot till varken Johaug eller Bendiksen – och Antidoping Norge har avvisat kvittot som bevis.

"Jag har ingen kommentar"

När VG konfronterar Lersveen med uppgifterna vill han inte uttala sig om mötet med Antidoping Norge.

– Jag har ingen kommentar till den här saken, säger han.

Och hans arbetsgivare TV2 förnekar att mötet överhuvudtaget ägt rum.

– Vi har självfallet haft flera möten med Antidoping Norge, men ingen av våra reportrar har deltagit i några förhör, säger redaktionschef Espen Solbakken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.