Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Tv-cheferna avgör femmilen i Falun 2015

Publicerad

Avgörandet om det blir individuell start på femmilen i Falun i VM 2015 skjuts på framtiden.

Vem som nu tar beslutet?

Ett gäng tv-chefer.

Under hela vintern har Sverige lobbat hårt för att masstarten ska slopas vid herrarnas femmil och damernas tremil vid VM i Falun 2015. Flera av de svenska stjärnåkarna har öppet krävt en ändring till individuell start.

Responsen har också varit god.

När åkarna i världscupen fick tycka till i frågan nyligen röstade nästan 70 procent för individuell start i Falun.

"Blev faktiskt förvånad"

Och när Internationella skidförbundets (Fis) längdåkningskommitté i fredags behandlade frågan var resultatet detsamma.

– Jag blev faktiskt förvånad över stödet. Det var en överväldigande majoritet för vårt förslag, säger Niklas Jonsson, svensk representant i längdåkningskommittéen till SportExpressen.se.

Därför var förhoppningarna stora inför måndagen då frågan skulle behandlas i internationella skidförbundets högsta beslutande organ, Fis Council.

Kan stoppa en ändring

Men allt slutade med ett antikilmax.

Beslutet blev att överlåta till den europeiska tv-unionen EBU att avgöra frågan.

– Det är EBU som har köpt rättigheterna till VM i Falun. Och EBU gjorde det i tron att det var ett format med masstart på de längsta distanserna, säger Niklas Jonsson.

Så de kan stoppa en ändring till individuella starter?

– Det kan de. De äger ju rättigheterna.

När EBU nu kommer att behandla frågan är ännu ej bestämt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag