Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tror att Johaug ska vara ganska orolig”

Åkarna i skidlandslaget hade hemliga drömmar som barn. Vem ville bli frisör? Och vem ville bli florist?
William Poromaa pekas ut som ett stort framtidslöfte.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
19-åringen har nu tagit klivet in i seniorlandslaget.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Han är sambo med Frida Karlsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TORSBY. Frida Karlsson är en av Sveriges hetaste skidstjärnor.

Nu har även hennes pojkvän William Poromaa blivit en del av seniorlandslaget – och han siktar högt i sin satsning.

– Jag vill vara med i toppen och då går det inte att lalla runt, säger Poromaa.

Han passar också på att skicka en hälsning till Therese Johaug.

Redan som 17-åring visade William Poromaa sin enorma potential när han slog Calle Halfvarsson, Viktor Thorn och en rad andra meriterade åkare på SM-tremilen i Skellefteå.

Två år senare är han nu senior, uttagen i ”Team Bauhaus” och förbereder sig för säsongen med Sveriges absolut bästa åkare på landslagets läger i Torsby.

– Det känns bra att få köra med det här gänget. Man känner att man börjar komma in i hetluften på riktigt nu, säger Poromaa som gjorde världscupdebut i fjol.

– Det gäller att ta sig i kragen, man vet vad det handlar om, vad det är för jobb som behöver göras för att man ska vara i toppen. Det är bara göra jobbet som krävs, helt enkelt.

Hur är nivån på träningen här?

– Man märker att folk har tränat på bra i vår och i sommar, det är ingen som legat på latsidan direkt. Alla är väldigt fokuserade och det är inspirerande, tycker jag.

”Jag brinner för det här”

William Poromaa, som är son till de gamla landslagsåkarna Larry Poromaa och Anette Fanqvist, har hunnit bli 19 år gammal och många ser honom som det stora svenska framtidshoppet på herrsidan.

Han själv har inga problem med förväntningarna.

– Det är bara kul att folk tror på en. Jag själv har mål om att kunna ta steg ute i världscupen den kommande säsongen.

Vad lärde du dig av att få chansen i världscupen redan i fjol?

– Jag fick väl en insikt om vad det här handlar om. Ska man vara i toppen gäller det att leva för det här, det går inte att lalla runt. Jobbet måste göras. Sen får man se hur långt det räcker.

Hur trivs du med att leva det här livet?

– Förvånansvärt bra. Jag trodde inte att jag skulle älska att göra det här så mycket som jag gör just nu. Jag brinner verkligen för det här och känner att det är det här jag vill hålla på med. Det är jag väldigt tacksam och glad för.

Är sambo med Frida Karlsson

Vid sin sida i satsningen har han flickvännen Frida Karlsson, som redan har fått sitt stora internationella genombrott. De bor tillsammans i ett hus i Sollefteå och det händer även att de tränar ihop.

– Ja, men det var mer förut faktiskt. Vi har ganska olika schema nu eftersom hon har Per Nilsson som tränare och jag har Lars Ljung. Men om vi har lite lugnare pass på schemat så brukar vi köra ihop, till exempel gå ut och jogga.

Frida Karlsson och William Poromaa på Idrottsgalan i vintras.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Han fortsätter:

– Jag tror ändå det är en stor fördel att vi båda två lever samma liv. Ibland är hon lite småless och ibland är jag lite småless, då kan vi peppa varandra.

Jag måste fråga dig om en sak Per Nilsson sa i en intervju med SportExpressen tidigare i somras…

– Vadå?

Han jämförde dig med Frida och sa att du är ”starkare men inte så mycket starkare”. Stämmer det?

– Haha, jag vet inte vad jag ska säga om det... det får stå för honom!

Till sist: Vad tror du om Frida nästa säsong? Hur orolig ska Therese Johaug vara?

– Jag tror att hon ska vara ganska orolig ändå. Det känns som att Frida är jävligt stabil nu. Hon har tagit det här klivet ut i världseliten och känner sig redo för det här. Hon ser ljust på säsongen som kommer.

Ebba Andersson och Charlotte Kalla berättar om sina tankar inför den kommande säsongen. Expressen träffade dem i Torsby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.