Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tråkigt – vi har inte fått någon förklaring”

Calle Halfvarsson.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.Foto: BILDBYRÅN
Jonas Peterson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Charlotte Kalla var öppet kritisk mot att landslagschefen Jonas Peterson tvingades bort efter 143 dagar på posten.

Calle Halfvarsson är också missnöjd.

– Vi har inte fått någon förklaring till varför det blev så här, säger Halfvarsson.

Efter tio år i landslaget valde Rikard Grip efter den här säsongen att tacka för sig. Kort därpå kunde förbundet presentera en ny landslagschef: Jonas Peterson, 44, från Borås.

Men bara 143 dagar senare tvingades Peterson alltså bort.

Han kom inte överens med förbundsdirektören Ola Strömberg om hur verksamheten skulle utvecklas.

Hur åkarna ser på turbulensen? Charlotte Kalla valde i går att sätta ner foten i en intervju med SportExpressen.

– Jag blev chockad över att Jonas inte fick förtroende att fortsätta, förklarade Kalla.

– Jag känner mig ledsen över att han inte finns med som landslagschef längre, för det var verkligen en stor energiboost att träffa honom i våras och jag såg fram emot att göra den här resan tillsammans med honom.

”Blixt fram klar himmel”

Calle Halfvarsson, vår stora stjärna på herrsidan, är också missnöjd med hur förbundet har hanterat situationen. Enligt honom såg alla åkare fram emot att jobba ihop med Jonas Peterson.

– Alla var nöjda med Jonas, han verkade vara en trevlig kille som hade jättebra koll på allting och han var väldigt på hugget för att göra förändringar, säger Halfvarsson när SportExpressen når honom under landslagets läger i Frankrike.

Han fortsätter:

– Sen helt plötsligt vände allting och vi fick höra att han inte skulle vara kvar. Det var speciellt för oss att få det beskedet, som en blixt från klar himmel.

Calle Halfvarsson berättar också att åkarna fortfarande inte fått någon riktigt förklaring till varför Jonas Peterson var tvungen att lämna – de har bara fått höra att han och Ola Strömberg inte var överens, inget mer konkret än så.

– Det är lite drygt, när man inte får ett riktigt svar på det, säger Halfvarsson.

– Men man lägger ändå fokus på träningen och det har inte tagit någon energi för mig ändå. Men det är tråkigt att det blev som det blev och tråkigt för Jonas också.

Nya landslagschefer i Sverige

Teodor Peterson är åkarrepresentant i landslaget. Han konstaterar att det har ”hänt väldigt mycket” på ledarsidan under den här försäsongen, men han tror ändå inte att det ska påverka åkarna särskilt mycket.

– Det är nog individuellt hur mycket det påverkar olika åkare, men under sommaren och hösten är det inte så mycket jobb med just landslagschefen utan det är främst jobb med tränarna. På det sättet har vårt jobb inte ändrats så mycket, även om det så klart märks att det händer något. Det hade påverkat mer om tränarna hade bytts ut, säger Peterson.

– Jag tror att vi har klarat oss ganska bra ändå.

Vem som är landslagschef nu? Det är två personer. Karin Ersson och Lars Selin, som redan fanns i förbundets verksamhet, har klivit in för att tillfälligt ersätta Jonas Peterson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.