Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tråkigt för sporten och för henne själv”

Charlotte Kalla om det svenska dopingbeskedet: ”Jag blev chockad”
Therese Johaug stängdes av i 18 månaderFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Jenny Fransson riskerar en lång avstängningFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

FALUN. Jenny Franssons dopingfall skakar om svensk idrott.

Franssons fall har liknats vid det som drabbade den norska skidstjärnan Therese Johaug för drygt tre år sedan. 

– Det är tråkigt för sporten, säger Therese Johaug.

Tidigare i veckan kom beskedet att den svenska OS-bronsmedaljören i brottning, Jenny Fransson, testats positivt för doping. Det ska handla om den anabola steroiden metyltestosteron.

Under fredagen kom beskedet att 32-åringens b-prov även det var positivt. 

Fransson plockades bort från Sveriges trupp till sommarens OS och SOK:s stödprogram Topp och Talang.

Själv menar Fransson att hon har utsatts för ett sabotage. 

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, sa Jenny Fransson till Dagens Nyheter när nyheten om hennes positiva A-prov kom ut.

Jenny Franssons fall liknas vid Johaug

Franssons fall har liknats vid Therese Johaugs dopingavstängning av Tommy Forsgren på svensk antidoping. Johaug testades positivt för den anabola steroiden clostebol under hösten 2016. Hon fick i sig den otillåtna substansen via en läppsalva hon fått av en norsk landslagsläkare.

Johaug hävdade till en början att hon agerat rätt och riktigt. Men i TV2:s dokumentär ”Sjokket” från 2017 vände hon i frågan.

– Jag kände att jag tog ansvar genom att fråga landslagsläkaren, som jag lärt mig att jag ska göra. Speciellt när vi är i utlandet, då vi inte ska handla på egen hand. Men mänskliga misstag händer. I efterhand ser jag ju att det till syvende och sist är mitt personliga ansvar, sa hon i dokumentären

Therese Johaug om Jenny Fransson

Tommy Forsgren på svensk antidoping menar att Johaugs fall är bra som praxis när Franssons fall ska utredas. I utredningarna läggs stor vikt på de aktivas eget ansvar att undvika att få i sig förbjudna substanser.

– Hon riskerade 48 månaders avstängning, rekommenderades 14, dömdes till 13 vilket blev överklagat till 18. Först är det avsikten – och de kom fram till att hennes avsikt inte var att fuska. Sedan är det i vilken grad hon själv hade begått fel, och det tyckte man att hon gjort i ganska stor utsträckning, sa Forsgren tidigare i veckan. 

När Therese Johaug får frågan om Jenny Franssons dopingfall svarar hon: 

– Det är tråkigt att det händer. Men jag har inte satt mig in i det och vet inte vad hon har blivit tagen för och vad utfallet blir. Men det är väldigt tråkigt för sporten och för henne själv. Jag vet inte mer vad som hänt, men vill inte uttala mig innan jag satt mig in i det. 

Talangens gest chockar Johaug

Norska stjärnan ställd: ”What?!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.