Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tour de Ski kan nu förändras radikalt

Sjur Röthe.Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaug.Foto: GEPA Pictures
Vegard Ulvang.Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Tour de ski avslutas med en klättring upp för monsterbacken Alpe Cermis, där först i mål vinner.

Eller?

Enligt NRK kan en dramatisk förändring bli av redan i vinter.

– Det där låter speciellt, säger norrmannen Sjur Röthe.

Tour de ski hade premiär säsongen 2006/2007 och sen dess har flera mindre förändringar gjort. Men den avslutande klättringen upp för Alpe Cermis har alltid sett likadan ut.

Och först i mål har varit vinnaren av touren.

Frågan är dock hur länge till det kommer se ut så. NRK rapporterar i dag att Vegard Ulvang, Norges pamp inom internationella skidförbundet (Fis), försöker driva igenom en förändring.

Han vill att den sista etappen ska vara en masstart i stället för en jaktstart.

Vad det innebär? Att vi inte kommer veta vem som vunnit förrän alla toppåkare gått i mål och totalställningen räknats ihop.

– Jag tycker det är spännande och jag tycker att vi borde testa något nytt. Tour de ski har funnits i 13 år nu och en liten vitamininjektion behöver vi, säger Ulvang till NRK.

REGLERNA ÄNDRAS? Först upp för monsterbacken vinner Tour de ski. Så har reglerna sett ut och Therese Johaug kunde jubla med flaggan innan hon klev över mållinjen 2016. Men nu kan reglerna plötsligt ändras.Foto: GEPA Pictures

”Svårt för tv-tittarna”

Förslaget kan bli verklighet redan nästa säsong. På ett möte i Dubrovnik vid månadsskiftet maj-juni ska Fis diskutera saken.

Norges stjärnåkare Sjur Röthe är skeptisk.

– Först upp för backen ska vara vinnaren av Tour de ski. Punkt slut, säger Röthe till NRK.

– Att man ska vänta tills alla gå i mål och sen titta på en uträkning, det är ingenting jag tror på. Jag tror bara det gör det svårt för tv-tittarna att få en översikt.

Andrew Musgrave är mer positiv:

– Jag tror det kan vara bra att ändra monsterbacken till en masstart. Det har ju ofta varit tråkigt att kolla på den, med stora avstånd. Och det har varit en alltför stor fördel att start i grupp jämfört med att åka själv.

Förra året handlade Tour de ski mest om alla åkare som tackade nej till tävlingen. Framför allt var det svenska toppåkare som vägrade ställa upp, för att i stället maxa sina förberedelser inför VM i Seefeld. 

Den här vintern är mästerskapsfri och intresset för Tour de ski väntas därmed bli klart större.

Charlotte Kalla var först upp för Alpe Cermis 2008.Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX NORWAY SCANPIX SWEDEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.