Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Tjänar inget att tänka på det som vi förlorat"

Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Foto: Nils Petter Nilsson
Tragedin skakade om norska skidåkarna i Sotji. Här gråter Marit Björgen, Therese Johaug och Kristin Störmer Steira efter målgången under ett OS-lopp.

Astrid Uhrenholdt Jacobsens 2014 kantades av skador och sjukdomar.

Men motgångarna överskuggades av en personlig tragedi - brodern Sten Anders självmord samma dag som OS-invigningen.

- Vi tjänar inget på att tänka på det som vi har förlorat utan tar vara på det vi har kvar, säger hon till Dagbladet.

Den 7 februari 2014 invigdes de olympiska spelen i Sotji.

Samma dag fick Astrid Uhrenholdt Jacobsen beskedet att hennes bror Sten Anders tragiskt gått bort. Dödsorsaken fastställdes till självmord.

Jacobsen valde att tävla vidare i OS, och slutade fyra i sprinten. En bruten stav krossade hennes medaljdrömmar.

I en intervju med norska tidningen Dagbladet berättar hon om hur hon och familjen bearbetat sorgen efter självmordet. För en knapp månad sedan firade familjen sin första jul utan Sten Anders.

- Julen blev bättre än jag förväntat mig. Den var tuff, och jag har fått höra av andra att det första av allting blir väldigt svårt.

Pluggar till läkare

Tillsammans har familjen kommit fram till att tvåsamhet och tresamhet ändå alltid är bättre än ensamhet.

- Vi har faktiskt en fin familj igen, och vi tjänar inget på att tänka på det som vi har förlorat utan tar vara på det vi har kvar.

Även vid sidan av sitt idrottsande har Astrid Uhrenholdt Jacobsen alltid varit aktiv.

Hon planerar redan för ett liv efter skidkarriären, och utbildar sig till läkare. Dessutom driver hon en blogg på sin hemsida. I den var hon öppen när hon berättade om broderns självmord.

Hon är också helt öppen med sin starka tro. Själv har hon svårt att förstå varför hennes tro väcker uppmärksamhet.

- Det är något jag har fått mycket tillbaka av. Det är en naturlig del av mig, och det är något jag inte har tänkt ska vara så intressant.

Tron har hjälpt Astrid Jacobsen att vara trygg i sig själv, oavsett vad andra tycker. Just tryggheten med sig själv har hjälpt henne att vara så pass öppen med sin tro som hon är.

- Min tro är min tro. Det är helt okej för mig att andra tror något annat. Jag menar att som människa har jag rätt att tro på det, och ingen kan ta det ifrån mig.

Kraschade in i en stolpe

Privat var 2014 ett mörkt år för Astrid Jacobsen, och i skidspåren gick det också tungt.

En bruten stav satte stopp för en sprintmedalj i Sotji. Bara veckor senare, i Holmenkollens tremil, föll Jacobsen i en utförslöpa och kraschade in i en lyktstolpe.

I höst har Jacobsen inte kunnat träna ordentligt, och hela hösten saknades hon i landslaget.

- Det svåraste den här säsongen var när de andra åkte till Finland för världscupen. I höstas drömde jag om att det skulle lossna och att jag skulle vara med.

I takt med att säsongen har gått har Jacobsen så småningom hittat formen. För två veckor sedan gjorde hon bra resultat på skandinaviska cupen i Falun.

Och i går kom karriärens andra världscupseger när Jacobsen vann VM-distansen tio kilometer fritt i ryska Rubinsk. Trots skadorna och sjukdomarna har hon nu goda chanser till att få en plats i VM-laget.

- Min magkänsla säger att jag klarar att kvalificera mig för VM i tolfte timmen. Att jag har god chans att ha bra utveckling under tiden mellan uttagningen och att mästerskapet startar, säger hon till Dagbladet.

SKIDSTJÄRNANS MARDRÖMSÅR 2014

7 februari 2014: Samma dag som OS i Sotji invigs får Jacobsen beskedet att hennes bror, Sten Anders, gått bort. Dödsorsaken är självmord.

9 mars 2014: Kraschar i Holmenkollens klassiska tremil. Tappar kontrollen i en utförskörning och åker rakt in i en lyktstolpe. Förs till ambulans i sjukhus.

Hösten 2014: Får hela höstsäsongen förstörd. Ett virus sätter sig i kroppen, och höstens enda världscuptävling i Lillehammer blir totalt misslyckad.

23 januari 2015: Tar säsongens första, och karriärens andra, världscupseger i ryska Rubinsk, 14,4 sekunder före tvåan, Elizabeth Stephen, USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.