"Till och med Norge borde inse det här..."

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ronny Johannesson

Dopingsexperten Bengt Saltin har fått kritik i Norge efter Uppdrag Granskning.

Nu försvarar han sin ställning – och kräver att folk i Norge öppnar ögonen.

"Bevisen är så starka att till och med norrmännen själva borde inse orimligheten i sin ståndpunkt”, skriver han i en krönika i Verdens Gang.

Uppdrag Gransknings program om dopingen inom skidvärlden har kritiserats hårt, framför allt i Norge.

Dopingsexperten Bengt Saltin medverkade i programmet, där han sa att de blodvärden som offentliggjordes var onormalt höga, och omöjliga att nå utan någon form av manipulation.

Saltin har fått kritik i Norge för sin ståndpunkt kring blodvärdena, bland annat av överläkaren Richard W. Olaussen, vid Oslo universitetssjukhus.

Men Saltin står på sig.

"Skulle norrmän skilja sig?"

”Höjderna som norrmännen tränade på är inte tillräckliga för att komma upp i 17g per 100ml. Och viktigast: skulle norrmän skilja sig frän andra människor när det gäller hur hemoglobinvärdet anpassar sig till det normala på den höjd man återvänder till? Bevisen är så starka att till och med norrmännen själva borde inse orimligheten i sin ståndpunkt”

Saltin har varit inblandad i Freiburggranskningen, som tillsattes för att reda ut vad som skedde på en klinik i Freiburg, där cyklister vid det stora cykelstallet Telekom ska ha dopat sig.

– I Telekom-stallet var det framstående cyklister med ett blodvärde på 1,85, säger han till VG, och får därefter frågan om han sett sådana blodvärden i skidsporten.

– Ja, och även högre än så.

– Skidåkare är inte skapade på ett annat sätt än cyklister. Jag har inte officiellt sagt att de höga blodvärdena inom skidsporten är en följd av EPO, men jag har sagt att det handlar om någon form av blodmanipulering. Cykelsporten har visat att man har använt EPO för att nå så höga blodvärden, och man kommer inte upp i de nivåerna med enbart höghöjdsträning. Det är inte möjligt att träna på sådan höjd och behålla konditionen.

"Inte värd något alls"

Kritiken från från överläkaren Olaussen ger han mycket för.

– Han krönika är inte värd något alls. Jag bad två kollegor vid Rikshospitalet i Köpenhamn att titta på den. De skakade bara på huvudet över att en fackman kunde skriva något sådant.

– I mina ögon bör den här överläkaren gå igenom rutinerna vid blodbanken om de ser sådana i variationer i blodvärden i vardagen. Han bör lägga mer tid med arbete på fältet i stället för att skriva krönikor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.