Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thomas Wassberg blev inkryssad för SD

Thomas Wassberg har kryssats in som ersättare i kommunfullmäktige för SD i Berg.
Foto: Christian Örnberg
Wassberg säger att han inte tänker ställa upp och ta platsen.
Foto: Christer Wahlgren

Skidlegendaren Thomas Wassberg har blivit inkryssad som ersättare i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Berg - trots att han inte fanns med på valsedeln.

– Det är mot min vilja så det är inte något som jag vill ha gjort, säger han till SportExpressen.se.

Thomas Wassberg har kryssats in på Sverigedemokraternas listor. Nu har han fått en plats som ersättare i kommunfullmäktige i Berg. Men skidprofilen menar att det är mot hans vilja.

– Jag bara undrar hur de kan plocka in en när de inte har någon uppgörelse med personen. Det är väl någon frivillig som bara har satt in en förmodligen, säger han till SportExpressen.se.

"Mot min vilja"

Wassberg uppger att han aldrig har varit i kontakt med partiet, och att han inte har någon aning om hur det har gått till.

– Det är mot min vilja så det är inte något som jag vill ha gjort. Det är någon som har valt in mig då på något vis, säger han till SportExpressen.se.

"Måste lyssna på dem"

Wassberg säger att han inte tänker ställa upp och ta platsen. Men i en intervju med Östersunds-Posten menar han också att det är fel att inte lyssna på Sverigedemokraternas åsikter - trots att han inte sympatiserar med dem.

– Nej, inte direkt. Men däremot blir det demokratiskt fel att inte lyssna på dem. Att försöka ta bort någons åsikter och trycka undan dem, säger han till tidningen.

– Demokratin håller på och faller sönder. Sedan är det en annan sak om man håller med Sverigedemokraterna eller ej. Men man måste lyssna på dem när de är så stora som de är.

"Starkt gjort av Wassberg"

Ronny Karlsson, distriktsordförande för SD i områdena Jämtland och Härjedalen, är inte alltför förvånad över att Wassbergs namn dykt upp på deras röstsedlar.

– Han var med 2010 också. Då var det någon som bara hade skrivit dit hans namn. Det var inget vi hade bett om. Det var ett pojkstreck, tror jag, säger Karlsson,.

– Det är synd om kändisar som inte alls är politiskt engagerade ska drabbas av det här, det är inte bra. Vi hade så lite folk på den där listan så vi var tvungna att hålla den öppen, och då blir det tyvärr möjligheter för sånt här.

Karlsson gillar dock att Wassberg uppmanar svenska politiker att lyssna på SD.

– Det har han rätt i. Man bör kunna tala med oss. Vi har fått folket att lyssna på oss och då vill vi bli behandlade ut efter det. Det är starkt gjort av honom att säga så, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.