Thomas Wassberg har kryssats in som ersättare i kommunfullmäktige för SD i Berg. Foto: Christian ÖrnbergThomas Wassberg har kryssats in som ersättare i kommunfullmäktige för SD i Berg. Foto: Christian Örnberg
Thomas Wassberg har kryssats in som ersättare i kommunfullmäktige för SD i Berg. Foto: Christian Örnberg
Wassberg säger att han inte tänker ställa upp och ta platsen. Foto: Christer WahlgrenWassberg säger att han inte tänker ställa upp och ta platsen. Foto: Christer Wahlgren
Wassberg säger att han inte tänker ställa upp och ta platsen. Foto: Christer Wahlgren

Thomas Wassberg blev inkryssad för SD

Publicerad

Skidlegendaren Thomas Wassberg har blivit inkryssad som ersättare i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Berg - trots att han inte fanns med på valsedeln.

– Det är mot min vilja så det är inte något som jag vill ha gjort, säger han till SportExpressen.se.

Thomas Wassberg har kryssats in på Sverigedemokraternas listor. Nu har han fått en plats som ersättare i kommunfullmäktige i Berg. Men skidprofilen menar att det är mot hans vilja.

– Jag bara undrar hur de kan plocka in en när de inte har någon uppgörelse med personen. Det är väl någon frivillig som bara har satt in en förmodligen, säger han till SportExpressen.se.

"Mot min vilja"

Wassberg uppger att han aldrig har varit i kontakt med partiet, och att han inte har någon aning om hur det har gått till.

– Det är mot min vilja så det är inte något som jag vill ha gjort. Det är någon som har valt in mig då på något vis, säger han till SportExpressen.se.

"Måste lyssna på dem"

Wassberg säger att han inte tänker ställa upp och ta platsen. Men i en intervju med Östersunds-Posten menar han också att det är fel att inte lyssna på Sverigedemokraternas åsikter - trots att han inte sympatiserar med dem.

– Nej, inte direkt. Men däremot blir det demokratiskt fel att inte lyssna på dem. Att försöka ta bort någons åsikter och trycka undan dem, säger han till tidningen.

– Demokratin håller på och faller sönder. Sedan är det en annan sak om man håller med Sverigedemokraterna eller ej. Men man måste lyssna på dem när de är så stora som de är.

"Starkt gjort av Wassberg"

Ronny Karlsson, distriktsordförande för SD i områdena Jämtland och Härjedalen, är inte alltför förvånad över att Wassbergs namn dykt upp på deras röstsedlar.

– Han var med 2010 också. Då var det någon som bara hade skrivit dit hans namn. Det var inget vi hade bett om. Det var ett pojkstreck, tror jag, säger Karlsson,.

– Det är synd om kändisar som inte alls är politiskt engagerade ska drabbas av det här, det är inte bra. Vi hade så lite folk på den där listan så vi var tvungna att hålla den öppen, och då blir det tyvärr möjligheter för sånt här.

Karlsson gillar dock att Wassberg uppmanar svenska politiker att lyssna på SD.

– Det har han rätt i. Man bör kunna tala med oss. Vi har fått folket att lyssna på oss och då vill vi bli behandlade ut efter det. Det är starkt gjort av honom att säga så, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag