Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Therese Johaugs ord: "Då tar jag det inte"

Johaug i intervjun med norska TV2Foto: TV2.no
Johaug på presskonferensenFoto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Therese Johaug har testats positivt för doping efter att ha använt en solkräm köpt i Italien.

Den norska skidstjärnan menar att hon inte hade någon anledning att tvivla när den norske landslagsläkaren sa att hon kunde använda den - men i en intervju med norska TV2 för två veckor sen lät det annorlunda.

– Du tar inget som du blir erbjuden, om det är en salva eller om det är ett te eller om det är något annat som är köpt i utlandet, sa Johaug då.

På torsdagen kom beskedet att norska skidstjärnan Therese Johaug åkt fast för doping.

Enligt Johaug har hon använt en solkräm för att få bukt med såriga läppar, och krämen innehöll det förbjudna preparatet clostebol. På torsdagen höll skidstjärnan en presskonferens där hon bröt ihop i tårar när hon berättade om det positiva dopingprovet.

– Jag är helt förkrossad och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker att det här är orättvist och helt oförtjänt, även om jag så klart har ansvar för vilken medicin jag tar, sa Johaug då.

Johaug: "Tar inget som är köpt i utlandet"

Johaug blev försäkrad av landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen att krämen inte innehöll några förbjudna ämnen, och läkaren har tagit på sig ansvaret för att Johaug lämnat ett positivt dopingprov.

Krämen inhandlades på ett apotek i Italien, och under torsdagens presskonferens menade Johaug att hon inte kontrollerat dess innehåll eftersom hon litade på läkaren.

Men i en intervju som Johaug gjorde med norska TV2 för två veckor sen lät det annorlunda. Då sa hon nämligen att hon aldrig använder preparat som köpts just i utlandet.

– Jag är väldigt noggrann. Du tar inget som du blir erbjuden, om det är en salva eller om det är ett te eller om det är något annat som är köpt i utlandet eller inte på ett apotek eller något sånt så tar jag det inte. Du kollar allt, sa Johaug då.

Johaug: "Dubbelkollar allt flera gånger"

Hon betonade också då att hon inte använder salvor som hon blivit erbjuden mot just munsår, eftersom hon är rädd för att de ska innehålla något ottillåtet.

– Jag har ju haft ganska mycket munsår och fått ganska många salvor från folk här och där. Jag kan inte använda någon av dem, för jag är livrädd att det kan vara något i det som jag blir tagen för.

Och på frågan om hon blivit mer noggrann med åren svarade Johaug att hon alltid varit noggrann - och att hon alltid dubbelkollar de preparat hon använder.

– Jag har varit noggrann från start och dubbelkollat allt en och två och tre gånger för att veta att jag kan ta det, säger skidstjärnan i intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.