Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Johaug stoppas – beslutet får stor kritik

Therese Johaug.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Petter Northug ger sig in debatten
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Therese Johaug.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Therese Johaug ska tävla på de norska mästerskapen i friidrott.

Och det skapar debatt.

Regelverket ser nämligen ut att tvinga henne till start på 10 000 meter i stället för 5 000 meter.

– Om hon inte får springa, då låter vi reglerna bli vår värsta fiende, säger friidrottsprofilen Atle Guttormsen till NRK.

Skidsäsongen är fortfarande flera månader bort och Therese Johaug, 31, passar nu på att göra några tävlingar i löpning. Bland annat siktar hon på att göra en start i de norska mästerskapen i friidrott nästa helg.

Frågan är bara vilken distans det blir.

NRK rapporterar att Johaug först var inställd på att springa 5 000 meter, men det fanns ett problem: Hon hade inte klarat kvalgränsen. Då skulle det krävas en dispens för att hon skulle få starta.

Nu ser det i stället ut att bli en start på 10 000 meter, där det inte finns någon kvalgräns.

Stöttas av Petter Northug

Situationen har skapat debatt i Norge, där många menar att friidrottsförbundet borde göra ett undantag för Therese Johaug.

En av dem är Petter Northug.

”Den där kvalgränsen kan hon springa på uppvärmningen, baklänges med viktväst”, skriver Northug i ett inlägg på Facebook.

Flera friidrottsprofiler tycker också att Therese Johaug borde få dispens för att kunna springa den distans som passar henne bäst.

– Förbundet kan göra undantag om löpare på internationell nivå är aktuella. Johaug sprang ju 33:36 i fjol, som är i närheten av EM-kvalgränsen på 10 000 meter. Hon är en löpare på internationell nivå som man borde gett tillåtelse, säger medeldistanslöparen Marius Vedvik till NRK.

Atle Guttormsen, tidigare styrelsemedlem i friidrottsförbundet, håller med:

– Norsk friidrott kan bli lite mer flexibel när det gäller en del regler. Om hon inte får springa, då låter vi reglerna bli vår värsta fiende.

Johaugs tränare svarar

Friidrottsförbundets ordförande Ketil Tömmernes förklarar att det är problematiskt att lämna ut dispenser, eftersom kvalgränserna finns där av en anledning.

– Vi vet att det är jättemånga som kämpar för att klara de här kvalgränserna och går igenom både med- och motgångar på vägen. Och det är ju en av friidrottens stora fördelar, att det är så mätbart.

– Det sitter långt inne att godkänna någon som inte är kvalificerad.

I dagsläget har Johaug dock inte ansökt om någon dispens för att få springa 5 000 meter. I stället är siktet inställt på 10 000 meter.

Hennes tränare Pål Gunnar Mikkelsplass tycker att friidrottsförbundet resonerar helt rätt.

– De måste hålla en tydlig linje. Och när det handlar om en löpare som aldrig sprungit på bana så är det ingen mening att skapa specialregler, säger Mikkelsplass till NRK.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.