Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / TtFoto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt
 Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Therese Johaug kan diskas i Tour de Ski

Publicerad

LENZERHEIDE. Therese Johaug har redan kopplat ett järngrepp om totalsegern i Tour de ski.

Men det finns ett hot.

Norges superstjärna har fått ett gult kort av det internationella skidförbundet – och är bara ett felskär ifrån att sparkas ut från tävlingen.

– Det gäller att jag följer regelverket och inte gör något fel, säger Johaug.

Klockan 13.00 brast startskottet av i den lilla schweiziska alpbyn Lenzerheide.

Några minuter senare hade Therese Johaug kopplat greppet om masstarten över 15 kilometer i klassisk stil. Och sen susade hon bara ifrån konkurrenterna, i det blöta snöovädret.

Väl framme i mål skrek Johaug ut sin glädje.

Sen stod hon där och väntade på rivalerna. Ingvild Flugstad Östberg trillade in 40 sekunder senare, Heidi Weng ytterligare 38 sekunder senare och 15 sekunder senare kom ytterligare en klunga, med bland annat Charlotte Kalla.

Redan där kände de allra flesta att Tour de ski 2016, mer eller mindre, hade avgjorts.

– Det är trist att det drog i väg så förbannat mycket i tid, säger Ida Ingemarsdotter, som var tre minuter och 39 sekunder efter.

Hemma i tv-sofforna lät det likadant.

"Johaug kommer vara uppe på toppen av den där slalombacken innan övriga ens startat sista etappen i Tour de Ski", skrev höjdhoppslegendaren Stefan Holm på Twitter.

"Då blir hon diskvalificerad"

Men det finns alltså – trots allt – ett hot mot Therese Johaug.

Den 28 november var det en klassisk sprint i Kuusamo och Johaug tog sig till kvartsfinal. Där hände det som nu kan få konsekvenser för Tour de ski. Hon tog tre fristilsskär med högerbenet, avslöjades av juryn – och fick ett gult kort.

Det gula kortet bär hon med sig.

Och om får ett till gult kort så blir det konsekvenser.

– Då blir hon antingen diskvalificerad från Tour de ski eller så får hon ett tidsstraff, säger Pierre Mignerey, tävlingsdirektör på det internationella skidförbundet.

– Juryn tar beslut om vilket straff det blir. Och det handlar så klart om hur allvarlig förseelsen är.

Och vad kan leda till ett gult kort?

– Det är många, många saker. Hon fick det genom att åka fristil i ett klassiskt lopp. Andra får gula kort genom tjuvstarter eller obstruktioner, framför allt i sprint. Egentligen kan vad som helst leda till ett gult kort. Jag kan inte säga att Therese måste se upp för något specifikt – det är tusentals saker.

"Hon kommer försöka vara smart"

Mignerey fortsätter:

– Om hon tydligt åker fristil i ett klassiskt lopp, då kommer hon att bli diskad. Om hon beter sig helt galet i sprinten, då kommer hon att bli diskad.

– Men jag tror att hon kommer försöka vara smart nu.

När SPORT-Expressen träffar Therese Johaug efter segern i masstarten förklarar hon att hon är högst medveten om att det gula kortet finns där. Men det är ingenting som håller henne vaken om nätterna.

– Jag går inte och tänker på det så mycket. Men när det är dags för klassiskt gäller det verkligen att jag följer regelverket och inte gör något fel.

Så det är ingenting du är orolig för?

– Nej, det är det inte.

Tour de ski rullar i dag vidare med en jaktstart över fem kilometer i Lenzerheide. Och alla förväntar sig att Therese Johaug kommer att försvinna i väg som ett skott i spåret.

– Jag har fått en perfekt start på Tour de ski och är väldigt nöjd med avståndet ner till de andra. Nu hoppas jag bara kunna fortsätta så här, säger Johaug.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag