Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Johaug har åkt fast i i dopingtest

Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Andre Pichette / Epa / Tt
Foto: Peter Klaunzer / Epa / Tt
Foto: Robert Eklund

Skidvärlden skakas av en praktskandal.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har åkt fast för dopning efter att ha använt en otillåten solkräm som innehöll ett förbjudet preparat.

– Jag är helt förkrossad, säger hon i ett pressmeddelande från det norska landslaget.


LÄS MER: Svenska reaktionerna efter beskedet: "Det är deras förbaskade skyldighet"

Therese Johaug är en av Norges absolut största längdåkningsstjärnor. Förra säsongen vann hon Tour de ski, och hon har sedan tidigare flera OS- och VM-medaljer.

Nu rapporterar norska NTB att Johaug har åkt fast i en dopingkontroll.

Johaug fast för doping

Norska skidförbundet har bekräftat att Johaug har testat positivt för clostebol efter att ha använt Trofodermin på en solbränna på läpparna. Hon hade dragit på sig solbrännan under en höjdträning med längdlandslaget i Italien i slutet av augusti.

Johaug har i flera år lidit av munsår. Hon har tidigare sagt att alla salvor som hon applicerar kollas igenom flera gånger om efter otillåtna preparat. Munsåren går bland annat att skymta i TV2:s intervju här.

Johaug blev försäkrad av landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen att krämen inte innehöll några förbjudna ämnen. Men clostebol finns på Wadas lista över förbjudna ämnen.

– Jag är helt förkrossad och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker att det här är orättvist och helt oförtjänt, även om jag så klart har ansvar för vilken medicin jag tar, säger Johaug.

Enligt Adresseavisen visar en enkel google-sökning av Trofodermin innehåller clostebol. På flera hemsidor beskrivs Trofodermin som en "anabolisk agent".

Bendiksen har lagt skulden på sig själv.

– Jag har och tar ansvaret för att Therese har fått i sig det otillåtna ämnet clostebol via krämen Trofodermin, säger Bendiksen

"Det viktigaste för mig"

Foto: Matthias Hangst

– Therese är en otroligt rättskaffens person och utövare som är hederlig i allt hon gör. Det viktigaste för mig är att jag kan göra allt jag kan för att hon inte ska bli straffad för att hon använt en kräm som jag försäkrade henne om att det var tillåtet att använda.

Skidförbundet bekräftar att Johaug åkte fast i samband med ett urinprov den 16 september. Den 4 oktober fick hon höra från Antidoping Norge att testet visat positivt för clostebol.

– Det här är en förfärligt tråkig dag. Nu tänker vi mest på Thereses och Fredriks välmående. Vi står enade i den här svåra situationen. Skidledningen är bekymrade över att norsk längdåkning ännu en gång hamnat i en så krävande situation och tar till åtgärder för att hindra att det händer igen, säger norska skidförbundets ordförande Erik Röste.

"Blir inte större och hemskare"

Skidexperten Tomas Pettersson förklarade i Expressen TV hur nyheten kommer att tas emot.

– Det är en chock för hela skidsporten, inom loppet av tre månader har ettan på herrsidan och nu ettan på damsidan testat positivt för doping. Det blir inte större eller hemskare än så här i skidvärlden.


LÄS KRÖNIKÖREN LASSE ANRELLS REAKTION: STÄNG AV HENNEhttps://twitter.com/vacchi/status/786493157693333504https://twitter.com/Fogdo/status/786491755172618241https://twitter.com/LudvigHolmberg/status/786491501312348160

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.