Testades positivt inför OS – mörkades helt

Maksim Vylegzjanin och Nikita Kriukov med OS-silvret från sprintstafetten, där Teodor Peterson och Emil Jönsson tog bronset.
Foto: Gepa Pictures/ Christian Walgram / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Maksim Vylegzjanin under OS i Sotji.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Maksim Vylegzjanin tog tre OS-silver under Sotji-OS.
Foto: Gepa Pictures/ Ross Burton / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Maksim Vylegzjanin med guldmedaljen från tremilen på VM i Falun.
Foto: Matthias Hangst / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Maksim Vylegzjanin pekas ut som dopad i McLaren-rapporten.

Enligt dokumenten som SportExpressen granskat testade storstjärnan positivt för hjärtmedicinen trimetazidin, med fyra veckor kvar till OS i Sotji.

Sen körde han hem tre medaljer – framför näsan på Sverige.

– Vi kommenterar inte några individuella fall, säger skidförbundets kommunikationschef Jenny Wiedeke.

Redan i fredags kunde SportExpressen avslöja tre av namnen som dolde sig bakom de hemliga koderna i den nya McLaren-rapporten från antidopingbyrån Wada.

Alexander Legkov, Nikita Kriukov och Maksim Vylegzjanin stod alla tre med på ”Sochi Douchess List” – listan över åkare som hade lämnat in rena urinprov inför OS 2014, för att sen kunna dopa sig utan att åka fast. Dessutom fanns det bevis som tydde på att personalen i det korrupta dopinglabbet hade manipulerat både Legkovs och Vylegzjanins tester.

Nu kommer nästa dopingskandal.

I de drygt tusen dokumenten från McLaren-rapporten framkommer det att Maksim Vylegzjanin laddade upp inför OS med att ta den förbjudna hjärtmedicinen trimetazidin – och att allting mörkades för omvärlden.


Maksim Vylegzjanin dopingtestades åtta gånger i Sotji. Testet ”2866326” innehöll trimetazidin, men rapporterades ändå in som negativt.

LÄS ÄVEN: Ryska stjärnorna avslöjas av koderna.

”Varna honom personligen”

SportExpressen har med hjälp av ryska källor kunnat koppla Vylegzjanin till koden ”A0958”. Och i en lista över provresultat från Sotji kan man läsa att prov ”2866326”, som lämnades av just ”A0958”, innehöll trimetazidin. Man kan också läsa att det rapporterades in som negativt till Wada, trots att det i själva verket var positivt.

Dopingfallet nämns också i en intern mejlväxling mellan antidopingchefen Grigorij Rodtjenkov och vice sportministern Alexej Velikodnij. ”RÄDDA”, står det intill Vylegzjanins resultat. Och: ”Varna honom PERSONLIGEN så fort som möjligt”.

Provet ska ha lämnats i samband med ett träningsläger i Sotji den 5 januari 2014, alltså ungefär en månad innan OS-tävlingarna drog i gång. Mejlväxlingen skedde bara fem dagar senare, den 10 januari.

Och Alexej Velikodnij har gjort en notering i ett av mejlen: ”11-12 januari, Tjeckien”.

Då väntade världscuptävlingar i tjeckiska Nove Mesto och gissningsvis fanns det en oro för att Vylegzjanin skulle testa positivt även där. Han kom inte heller till start under den första tävlingsdagen i Nove Mesto, då det var individuell sprint. Dagen därpå, när det var teamsprint, körde han dock ihop med Nikita Kriukov.

Ni kanske minns hur det gick? Ryssarna vann.


Vylegzjanins prov skapade oro bland de ryska pamparna. Stjärnan skulle personligen varnas, så fort som möjligt.

LÄS ÄVEN: HOLMBERG: Jag blir äcklad av "den korkade geten"

Stoppades från Tour de ski

Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i RF:s dopingkommission, ser allvarligt på uppgifterna i McLaren-rapporten.

– Richard McLaren är en ansedd vetenskapsman, en betrodd person. Det som han skriver i sin rapport måste vi fästa mycket stor vikt vid, säger Andrén-Sandberg.

Går det att straffa Vylegzjanin för någonting som hände i januari 2014?

– Tidigare hade vi en gräns på två år, att man inte kunde ta upp ett fall som var äldre än så, men inte längre. Vi har sett folk bli fällda både från Peking-OS 2008 och London-OS 2012, så det är helt klart möjligt att straffa honom.

Maksim Vylegzjanin, som körde hem tre OS-silver i Sotji och slutade precis framför svenskarna Emil Jönsson och Teodor Petersen i teamsprinten, har tidigare under karriären omgärdats av rykten om doping. 2010 stoppades han från start i Tour de ski på grund av misstänkts höga blodvärlden, men det ledde aldrig till någon avstängning.

SportExpressen har varit i kontakt med det internationella skidförbundet (Fis) som ännu inte är redo att kommentera innehållet i McLaren-rapporten. De sitter för tillfället i intensiva möten, för att så snart som möjligt kunna gå ut med ett besked om vilka åtgärder som ska tas.

– Vi kommenterar inte några individuella fall som är kopplade till McLaren-rapporten, säger Jenny Wiedeke, kommunikationschef på Fis.

Trimetazidin är listat som en ”metabolisk modulator” (kategori S4.5) och substansen ska i grunden leda till avstängning i fyra år, enligt Wadas regelverk.

Maksim Vylegzjanin kom, av oklar anledning, inte till start under helgens världscuptävlingar i franska La Clusaz.Vylegzjanin, med koden ”A0958”, var den enda ryska åkaren som deltog i både stafetten, sprintstafetten och femmilen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.