Rikard Grip. Foto: Nils Petter Nilsson
Rikard Grip. Foto: Nils Petter Nilsson

Tävlingsbasen: Därför slapp Sundby straff

Publicerad

OBERSTDORF

Den norske världsettan Martin Johnsrud Sundby erkänner själv att han åkte utanför banmarkeringarna.

Straffet? Inget alls.

Tvärtemot vad svenske Daniel Richardsson drabbades av för några år sedan.

– Om det finns likheter mellan fallen? Ja, både följde ju inte den markerade banan, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Martin Johnsrud Sundby är storfavorit till att vinna årets Tour de ski. Därför kippades det en smula efter andan när tv-bilder visade att han åkt utanför banmarkeringen i lördagens prolog.

– Ja, så var det. Men det var i alla fall ingen genväg. Snarare förlorade jag ett par sekunder, säger Sundby.

2012 åkte Daniel Richardsson också utanför banmarkeringen - och straffades då med att få samma sluttid som sista man. Plus en sekund.

Ett sånt straff skulle nu ha varit katastrofalt för Sundby.

– Men jag vet att de - tack och lov - ändrat straffsatsen sedan dess, säger svenske förbundskaptenen Rikard Grip.

Borde Sundby straffas på något sätt?

– Jag kan ju tycka att man alltid måste följa banan. Men viktigaste av allt är att juryn nu följer regelboken korrekt. Och jag vet inte exakt hur den är formulerad för såna här förseelser i dag, säger Rikard Grip.

"Richardsson tjänade tid"

När SportExpressen.se en stund ber att få träffa internationella skidförbundets tävlingschef Pierre Mignerey har han regelboken med sig till intervjun.

– Du kan se här vad det står: Om åkaren inte tjänar någon tid på att åka utanför markeringarna ska åkaren heller inte straffas, säger Mignerey.

Helt annorlunda än i fallet Richardsson, alltså?

– Ja, men det var också ett helt annorlunda scenario. Den gången tjänade också Richardsson tid på att gena utanför markeringarna.

Så inget straff alls för Sundby, alltså?

– Nej.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag