Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tävlingarna hotade: ”Måste ha besked”

Johanna Hagström
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Maja Dahlqvist
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER. Nästa helgs världscuptävlingar i Davos är hotade.

De nya coronarestriktionerna i Schweiz gör att loppen kan ställas in.
– Det känns jättetråkigt, säger sprintstjärnan Johanna Hagström. 

Oron för coronavirusvarianten omrikron gör att delar av Europa börjat stänga ner igen och skärpa sina reserestriktioner.

Schweiz är ett av länderna som börjar kräva karantän för inresor från vissa delar av världen. Det ställer till det inför världscuptävlingarna i längdskidor i Davos som avgörs nästa helg. I dagsläget är det oklart om loppen kan bli av.

– Just nu måste personer som reser in från till exempel Tjeckien och Kanada sitta i karantän - utan några undantag, säger Pierre Mignerey, tävlingsledare för det internationella skidförbundet.

FIS: ”Måste ha ett besked under fredagen”

Nyligen ställdes vinteruniversiaden i Lucerne in på grund av de hårdare restriktionerna. Det pågår diskussioner mellan arrangörer och myndigheter i Schweiz för att få till ett undantag för skidtävlingarna i Davos.

Men tiden är knapp.

– Vi måste ha ett besked under fredagen. Allra, allra senast lördag morgon, säger Pierre Mignerey.

Är du orolig?

– Ja, det är ju samma historia gång på gång. 

Svenska reaktionen: ”Jättetråkigt”

Förra säsongen valde det svenska och norska skidlandslagen att avstå tävlingarna i Davos på grund av coronapandemin. I år är de svenska stjärnorna desto mer sugna på att åka ner till Alperna.

– Det känns jättetråkigt om det skulle ställas in. Jag har aldrig varit i Davos tidigare så jag vill väldigt gärna åka dit. Men det är ju ingenting jag kan påverka, säger Johanna Hagström.

Maja Dahlqvist, som vann premiärsprinten i Ruka, vill också åka till Davos.

– Jag hoppas verkligen att det löser sig, säger 27-åringen.

Enligt det ursprungliga schemat ska sprint och distanslopp i fristil avgöras i Davos den 14:e och 15:e december. Den här helgens tävlingar i Lillehammer inleds med sprint på fredagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.