Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tänkte lägga av - nu kör stjärnparet vidare

Anna Haag och Emil Jönsson satsar vidare mot OS 2018.

Och Emil Jönsson tar hjälp av en mental tränare.

På en presskonferens berättar skidstjärnan om pressen som har gäckat honom, som han nu hoppas bli av med.

– Det är jäkligt tungt att erkänna för sig själv, säger Emil Jönsson.

Mannen som ska hjälpa Emil Jönsson till OS-medaljer i Pyeongchang, Sydkorea, heter Stig Wiklund.

Wiklund har jobbat med Johan Olsson i tio år, och det var på den vägen som Emil Jönsson tog kontakt med honom. Under en presskonferens i centrala Stockholm under måndagen berättar Jönsson om satsningen mot OS där Wiklund ska spela en central roll.

"Blockader i mitt huvud"

Han menar att han själv har upptäckt att han har svajat mentalt vid vissa tillfällen.

– Jag har felat ibland när utmaningen har blivit för stor, att det kan sätta sig mentalt. Det har blivit blockader i mitt huvud där jag inte har trott riktigt på mig själv. Ibland har jag varit fantastiskt bra, men kanske gett upp när guldet varit borta, säger Emil Jönsson.

– Det har varit väldigt tungt att jobba med, mentalt. Man vill inte vara svag mentalt utan hellre vara snabb upp för en backe. Där kände jag behövde ett steg till att gå, fortsätter han.

Jönsson menar att det blir en viktig pusselbit i satsningen mot OS i Pyeongchang.

– Vi hade alltid tänkt att Falun ska vara avslutningen, men det är för kul att hålla på med skidor. Vi har så mycket energi och så många saker att göra bättre, och det är det mentala. Jag känner att jag har ett steg till att ta, säger han.

"Mycket att ge"

Stig Wiklund:

– Jag tycker att Emil gör helt rätt och tror att det här är mycket viktigt. Många idrottare som redan använder det och jag tror att det mentala betyder omkring 50-60 procent. Man kan fundera varför inte fler jobbar med det, säger han.

Emil Jönsson och Anna Haag ändrade därmed sitt beslut och satsar mot OS.

– Vi hade tänkt berätta att vi lägger av efter Falun-VM – men vi känner att vi har så mycket kvar att ge, säger Emil Jönsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.