Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tunga beskedet – drömmen krossas

Lundgren ser ut att missa VM. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Lundgren efter guldet i U23-VM. Foto: VESA MOILANEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Lundgren har även spelat i flicklandslaget i fotboll. Foto: BILDBYRÅN

SUNDSVALL. Supertalangen Moa Lundgren, 20, missar sprinten i SM.

Hennes luftrör är rejält slitna, efter att ha tävlat i extremkyla under U23-VM.

– Det har gjort ont att andas, säger Lundgren.

Samtidigt tvingas hon nu troligen att ge upp drömmen om VM i Seefeld.

Moa Lundgren var starkast av alla när U23-VM avgjordes i finska Lahtis och knep guldet i sprinten, framför näsan på norskan Tiril Udnes Weng.

Men sen kom smällen.

Tävlingarna avgjordes nämligen i extrem kyla. Termometern visade vid några tillfällen 20 minusgrader. Och det tog hårt på luftrören för Moa Lundgren.

– Jag mår bättre nu. Kanske kan jag träna i morgon. Men det har varit väldigt jobbigt, säger Lundgren när SportExpressen når henne.

– Det har gjort ont att andas och det är ganska drygt…

ISKYLA. Moa Lundgren (till vänster) och kompisen Frida Karlsson tävlade i 20 minusgrader i Finland. Nu har båda två problem med luftrören. Foto: Moa Lundgren, Instagram (@moalundgreen)

När började problemen?

– På torsdagen efter att jag kört 10 kilometer, då var det riktigt illa. Då var det tack och god natt. Det var bara att ta det lugnt, dricka te och göra såna egna naturbotningskurer.

Och då förstod du att det skulle bli svårt att komma till start på SM?

– Nja, jag tänkte kanske inte att det skulle bli så mycket sämre. Men det blev bara ännu värre. Det var några dagar där då jag knappt kunde göra någonting alls, jag låg bara i sängen. Det var jobbigt att gå i trappor.

Hård konkurrens i laget

SM var troligen Moa Lundgrens sista chans att slå sig in i Sveriges trupp i VM, där konkurrensen är stenhård i damernas sprint.

Det finns bara fyra platser. Och utöver Lundgren finns åkare som Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter att tillgå. Dessutom kanske Stina Nilsson hinner komma tillbaka efter sin skada.

– Det var bland det jobbigare jag har behövt ta ställning till, att lämna återbud till SM. Jag var riktigt sugen på att åka, det var jag…

TVINGAS VILA. Moa Lundgren är hemma och vilar ihop med hunden Myra i stället för att tävla på SM i Sundsvall. Foto: Moa Lundgren, Instagram (@moalundgreen)

Du kände att det fanns en chans att slå sig in i VM-laget?

– Ja, det var lite så jag kände. Därför var det extra tungt att inte kunna åka i dag. Det var… riktigt, riktigt tungt.

– Nu har nog chanserna försvunnit.

Tror du att det är så?

– Ja. Inte för att jag är i dålig form, utan mer för att jag inte kört så mycket världscup den senaste tiden så de vet inte riktigt hur jag står jämfört med de andra. Jag hade nog behövt vara på SM och åka.

Även Frida Karlsson tävlade i Lahtis förra veckan, där JVM avgjordes parallellt med U23-VM. Hon har också problem med sina luftrör och kommer inte till start på SM.

Mycket talar dock för att hon ändå kommer med i VM-truppen.

Landslagschefen Rikard Grip kommer att offentliggöra sin trupp på en presskonferens under söndag eftermiddag.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2178677795793713?__xts__[0]=68.ARBdPRq-H--_Z3tTvNFlJ7Ia3k_-FEOoDxS6JPeuWquae6IVALvUy2SpZNKn4sSXWt_I0WgmHkeRvPjnvi1hayo8UtR6RhizqORvVXORCNR2CthWPfsC3hTUDiXImog2BfFF1A3MIx0pe2aUOgkKugVX2nmY_HrBVmjHY-PF49NNJtXfym1LtYn7zvbI240265ySutWJ9oCuwTE-FewhVzVTKo-TXRGBEGZvKQSW70TfTS2jYh1drjqFGQdZaF0GVOY4E9WGUbw-kkjJ9J1sCGiUgIKW5MdkDvG57FcKxxzGKGLKCUk91yoicXkrqbHq1gFH1AI0kZxRy-BlzerwT5o6lS93&__tn__=-R