Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har väl tur i kärlek men otur i skidor”

William Poromaa slutar nia i sin VM-debut
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Detta trots att han tappade skidan halvvägs genom loppet
Foto: SVT

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Karriärens första VM-lopp.

Då blev dramatiskt för William Poromaa, 20. 

Mästerskapsdebutanten revanscherade sig efter skidtappet och blev bästa svensk med en niondeplats. 

– I somras om man hade frågat om jag skulle åka VM, så hade jag inte ens trott på det, säger Poromaa. 

Det började bra för William Poromaa i lördagens lopp. 20-åringen låg med i absoluta täten när halva loppet hade avverkats. Han låg åtta när åkarna bytte från klassiskt stil till fristil. 

Men sedan blev det dramatiskt. 

Sekunder efter bytet lossnade ena skidan och Poromaa tappade all fart och värdefulla sekunder. 

– Det var som berg- och dalbana. Det gick ju bra på klassiska men sen när jag böjer mig ner för att knyta så glider skidan i väg. Då blev det panik. Jag tänkte bara: ”Fuck!” Då var det lite panik. Men det var bara att kriga vidare, inget annat än det, säger William Poromaa. 

”Hade inte ens trott på det”

Därefter blev det bättre och William Poromaa kom tillbaka och revanscherade sig. 20-åringen blev bästa svensk när han slutade på en niondeplats. Jens Burman blev elva. 

SportExpressens utsända visade Poromaa olyckan och han var tydlig när han såg bilderna: 

– Jag ramlade ifjol på JVM och blev också nia, så jag vet hur det här är. Men det är sjukt att stå upp. Jag är imponerad av att jag kunde fortfarande stå. 

– Det är klart att det är värdelöst att det blev så här med skidan. Det hade varit riktigt kul att se var det hade kunnat sluta om jag inte hade tappat. Men i somras om man hade frågat om jag skulle åka VM, så hade jag inte ens trott på det. Nu står jag här bäste svensk på nionde plats, säger Poromaa. 

Hyllas stort: ”Han ser och lär”

Men det var inte bara William Poromaa som råkade ut för olyckor. Sambon Frida Karlsson kraschade med Therese Johaug tidigare under lördagen. 

– Man har väl tur i kärlek och otur i skidorna, konstaterar William Poromaa. 

Efter karriärens första VM-lopp hyllades 20-åringen stort av experterna Johanna Ojala och Mathias Fredriksson i SVT:

– Han sa att han siktade på topp tio och blir det. Det är stort av en förstaårssenior att uppnå det målet, säger Ojala.

– Det är jättestarkt att bli nia. Han är förstagångssenior, så att kliva in så här bra är fantastiskt starkt. Han ser och lär. Om han utvecklas så slåss han om medaljer, säger Fredriksson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.