Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen försvann helt efter mystiska problem

Foto: JUSSI NUKARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Från JVM-medalj och hyllade träningsbilder – till att försvinna helt. 

Den finska skidtalangen Anita Korva har drabbats av mystiska hälsoproblem som hållit henne borta från sporten i över ett år. 

– Hon har varit väldigt upprörd, säger tränaren Olli Ohtonen till Iltalehti.

För två år sedan var Anita Korva en av längdsportens allra bästa sprinters på juniorsidan, och tog bland annat JVM-brons bakom polskan Monika Skinder och norskan Kristine Stavås Skistad. 

Korva tog ytterligare två brons i mästerskapet och hyllades samtidigt för en träningsbild hon publicerat på sociala medier. 

”Vilka muskler. En rygg och axlar av järn”, skrev finska Iltalehti. 

Men efter succéerna som junior tog Korvas utveckling en oväntad riktning. 2020 slutade hon 34:a på U23-VM, och sedan mars förra året har hon inte gått en enda tävling. 

Anita Korva försvann efter problemen

Vad har hänt?

Det har inte ens Korva eller det finska teamet något bra svar på. 

Norska Dagbladet skriver att det spekulerats i att 22-åringen haft en dålig inställning till sin satsning, men att det är något som tränaren Olli Ohtonen slår tillbaka mot. 

– Hon har haft hälsoproblem. Hon har varit väldigt upprörd över att inte kunna tävla, säger Ohtonen till finska Iltalehti

Det stora problemet är Korva drabbas av plötsliga andningsbesvär, som inte fått någon förklaring. Finskan känner att hon stundtals tar helt slut när hon egentligen borde kunna gå för fullt, men inga tester ger något tydligt svar på vad som kan vara fel. 

– Hon vill komma tillbaka till tävling, men det är klart att det är tufft. Hon har inte fått träna speciellt bra, säger Ohtonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.