sju medaljer är en realistisk målsättning. Foto: Carl Sandin
sju medaljer är en realistisk målsättning. Foto: Carl Sandin

"Ta sju medaljer är en realistisk målsättning"

Publicerad

FALUN. Förbundskapten Rikard Grip har sagt att målet är fem medaljer.

Det tycker längdchefen Johan Sares är lite blygsamt.

- Jag tycker att vi kan ta medalj på varje distans, säger han.

I morgon stakar VM i Falun i gång.

I VM-staden har man laddat i månader för vad man hoppas ska bli tidernas skidfest.

Hur bra det blir, och hur väl det blir ihågkommet, kommer delvis avgöras av Sveriges framgångar i skidspåren.

Så vad är landslagets mål?

Det varierar lite.

Vill tangera Val di Fiemme

Rikard Grip, förbundskapten, har sagt att fem medaljer är minimimålsättningen, men Johan Sares, chef för längdlandslaget, spänner bågen högre.

- Jag har sett att Rikard har sagt att man ska ta lika många medaljer som man tagit totalt på de VM som varit i Falun tidigare, det vill säga fem. Men... visst, det hade varit fantastiskt om vi tog fem, men vi kan väl hoppas att vi tar fler.

- Vi har så pass bra lag att vi har medaljchans på varje distans, men sedan ska man ha turen med sig också, fortsätter Sares.

Så?

- Jag tycker att vi borde kunna tangera minst det vi gjorde i Val di Fiemme, när vi tog sju medaljer. Att ta sju medaljer är en realistisk målsättning.

Ja, givet OS känns väl inte sju alls orealistiskt?

- Nej, och jag tycker att vi kan ta medalj på varje distans. Så om det blir stolpe in tar vi fler än så.

Norge pratar om att ta tolv. Hade det betytt något att knäppa dem på näsan?

- Det hade så klart varit fantastiskt kul och det hade absolut betytt något. Jag hade ljugit om jag hade sagt något annat.

Är att det att spänna bågen för mycket att säga att det är målsättningen?

- Ja, det tycker jag. Det hade nog inte varit så uppskattat om åkarna känt den pressen på sig.

Falun ska bli historiskt

Medaljer är en del i förbundets, och delvis landslagets, förhoppning och målsättning.

En annan är hur mästerskapet blir i övrigt.

Johan Sares tror att Falun kommer skriva historia.

- Jag tror att det kommer att bli ett grymt mästerskap. Tittar man på inramningen som blivit här uppe också... jag tror att det kommer bli något som den här sporten aldrig har sett, säger landslagschefen.

Likvärdigt med Holmenkollen 2011, som många menar är det bästa mästerskapet någonsin?

- Jag tror att det kommer bli bättre. Tittar man på inramningen, med festivaltälten och det, så slår det här Holmenkollen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag