Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT tvingas böta efter bilderna i Vinterstudion

Yvette Hermundstad och André Pops är programledare i ”Vinterstudion”. Foto: SVT
Charlotte Kalla. Foto: KIMMO BRANDT / EPA COMPIC

SVT tvingas böta 50 000 kronor.

Anledningen? En sponsorlogga som visades i bild under den femte etappen av Tour de ski 2017.

SVT friades först i förvaltningsrätten, men efter överklagande till kammarrätten tvingas de nu betala 50 000 kronor.

Och det handlar alltså om en sponsorlogga.

Viessmann är huvudsponsor till Tour de ski och deras logga syntes på en resultatlista som SVT valde att visa i bild under sändningarna i Vinterstudion. Granskningsnämnden menade att det ”innebar ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen” – och kammarrätten håller med.

De skriver i sin dom: ”Kammarrätten, som tagit del av relevanta delar av den aktuella sändningen, gör bedömningen att exponeringen av logotypen Viessman har inneburit ett gynnande av kommersiella intressen. Logotypen syns tydligt i bild under sammanlagt ca tre minuter. Det står även klart att det inte funnits något informations- eller underhållningsintresse av att visa den aktuella logotypen i bild.”

Charlotte Kalla bästa svensk

Kammarrätten fortsätter: ”SVT har visserligen förvärvat visningsrätten till den aktuella sportsändningen men det är inte fråga om något upphovsrättsligt skyddat verk som omöjligen kan redigeras eller bearbetas i syfte att undvika exponering av logotyper. Vidare kan tv-publikens intresse av att ta del av den information som visas i start- och resultatlistorna inte motivera den samtidiga exponeringen av företagslogotypen. Den aktuella exponeringen har alltså inneburit ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.”

Den femte etappen av Tour de ski 2017 var korta fristilslopp (fem och tio kilometer) med individuell start. Sergej Ustjugov vann på herrsidan och Jessica Diggins på damsidan.

Dagens starkaste svensk var Charlotte Kalla som blev fyra.

 

LÄS MER: Infekterade frågan som splittrar skidstjärnorna