Kallas reaktion efter beskedet

Yvette Hermundstad och Andre Pops.
Foto: SVT
Mattias Fredriksson och Yvette Hermundstad.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Från hösten 2021 tar NENT Group över rättigheterna
Foto: ANDRE PICHETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / JOEL MARKLUND MARKLUND JOEL BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

De klassiska vintersporterna lämnar SVT.

Både VM och världscupen i längdskidor och alpint kommer från och med 2021 tillhöra NENT Group.

Tävlingarna sänds därmed via streamingtjänsten Viaplay, på Viasats betalkanaler och på fria tv-kanaler som TV3, TV6, TV8 och TV10.

– Det känns faktiskt lite vemodigt, säger Charlotte Kalla.

Redan tidigare i veckan nåddes SportExpressen av uppgifter om att SVT var på väg att tappa tv-rättigheterna till längd- och alpintävlingarna, som under många år sänts i det populära programmet ”Vinterstudion”.

Per Nunstedt, sportchef på NENT Group, var då förtegen.

– Inga kommentarer, sa han.

Nu är affären dock klar. I ett pressmeddelande förklarar NENT Group att de köpt rättigheterna från hösten 2021 och fem år framåt.

Tävlingarna det handlar om är:

• Världsmästerskapen i längdskidåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing (2023 och 2025).

• Alpina världscupen, herrar och damer.

• Världscupen i längdskidåkning, herrar och damer.

• Världscupen i backhoppning, herrar och damer.

• Världscupen i nordisk kombination, herrar.

• Världscupen i snowboard, herrar och damer.

• Världscupen i freestyle och freeskiing, herrar och damer.

Företag i Schweiz inblandat

Skiddrottningen Charlotte Kalla är förvånad över nyheten när SportExpressen når henne.

– Oj, det känns faktiskt lite vemodigt, säger Kalla som just nu spelar in tv-programmet ”Landskampen” nere på Rhodos. 

– SVT och ”Vinterstudion” har bidragit med mycket för längdskidåkningens exponering ut till folket. Klart jag kommer sakna deras sändningar och engagemang i och utanför ”Vinterstudion”. Samtidigt blir det spännande att se vad Viasat kan leverera i framtiden. Det blir säkert bra.

Spelet bakom affären? Både svenska skidförbundet och internationella skidförbundet (Fis) har ett avtal med det schweiziska mediebolaget Infront Sports & Media AG. Infront har sedan i uppgift att hitta en lämplig tv-distributör. SVT har ett avtal med Infront som löper ut 2021 och den senaste tiden har rättigheterna varit ute för budgivning.

Enligt SportExpressens uppgifter har intresset varit stort och flera stora mediebolag har visat intresse – men NENT Group drog det längsta strået.

– Vi måste acceptera att en marknad förändras. Det var längesen som public service var enda aktören. Det måste vi förhålla oss till, säger SVT:s programdirektör Jan Helin.

– Vårt mål är att fortsätta sända Vinterstudion. I minst tre år framåt kommer det att fungera som nu. Vi har också ett bra partnerskap med NENT Group kring ishockeyn, så jag har goda förhoppningar om att vi kan hitta ett samarbete kring skidsporten också.

Hur skulle det samarbetet se ut?

– Det återstår att se. Förhandlingarna från vårt håll byter ju skepnad nu. Den här affären visar en utveckling som vi har sett under lång tid. Det är internationella aktörer som köper rättigheter för större territorier. NENT Group har ju köpt den här rättigheten över hela Norden. Varken SVT, NRK eller Yle har fått sina bud accepterade.

Ska ni alltså satsa på att sända tävlingar trots att NENT Group har rättigheterna?

– Det är min förhoppning, att vi ska kunna sända skidsport fortsatt. Ungefär som vi gör med NENT Group kring hockey-VM.

Kan sändas i betal-tv

Kan man säga att ni inte har de ekonomiska förutsättningarna för att tävla med aktörer som NENT Group?

– Inte på nordisk nivå, det vore konstigt för ett svenskt public service-företag. Det här är en marknad som skidförbunden vill se. De äger rättigheterna och vi kan konstatera att de driver marknaden på det här sättet.

Har ni pratat med ”Vinterstudion”-gänget om detta, att det skulle kunna hända?

– Alla som jobbar med sporträttigheter är vana vid att det svänger snabbt. Rättigheter kommer och går. Man förhandlar, får hitta nya avtal. Den diskussionen har varit levande länge på SVT-sporten.

NENT Group, som är en förkortning för Nordic Entertainment Group, skriver att tävlingarna kommer att sändas via streamingtjänsten Viaplay, på Viasats betal-tv-kanaler och på fria tv-kanaler som TV3, TV6, TV8 och TV10.

– Det här avtalet är en viktig milstolpe för oss, säger Anders Jensen, vd och koncernchef på NENT Group.

– Det är lika viktigt som förvärvet av rättigheterna till Ishockey-VM 1989 och de olympiska rättigheterna 2011. Från Stenmark, Wiberg och Kirvesniemi till Nykänen, Björgen och Dählie har vintersporter skapat några av Nordens största sportstjärnor. Detta är den senaste affären av många sportförvärv som NENT Group gjort de senaste tio månaderna, något som visar på att NENT Group har etablerat sig som Nordens obestridliga avsändare av världens bästa sportupplevelser.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.