Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen: ”Man är så jävla privilegierad i det här landet”

Jacob Hård.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jacob Hård och Anders Blomquist, SVT:s kommentatorer under skid-VM.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

SEEFELD. Jacob Hård, 64, gör sitt sextonde raka skid-VM i SVT:s tjänst. 

Om det blir det sista? Inte om han själv får välja. 

– Jag tycker fortfarande att det är jätteroligt, så att sluta jobba vid 65 känns helt uteslutet, säger han. 

Jacob Hård har arbetat för SVT i över trettio år. På sitt cv har han bland annat Lilla Sportspegeln, där han också spelade den tecknade ormen Bo A Orm i Zoolympiska spelen, SVT:s många friidrottssändningar och en diger lista olympiska spel. 

Och så Vinterstudion då. Det är Hård och parhästen Anders Blomquist som programledarna André Pops och Yvette Hermundstad lämnar över till när tävlingarna startar. 

Så har det varit länge nu. 

– Det här är mitt sextonde raka skid-VM och det är lika kul fortfarande, säger Hård. 

Hur kan det vara det? 

– Idrott är kul och de här stora tillfällena är ju kryddan. Det härliga med idrott är att varje tävling är ett oskrivet blad. Hela dramat skapas där och då och det är så otroligt fascinerande att se. Idrottens nerv fångar fortfarande mig. 

 

LÄS MER: Svenske experten: Johaug borde stängts av på livstid

 

Närmar sig pensionsåldern

Tidigare i år fyllde han 64 år. I dag inträder den officiella pensionsåldern vid 65 med möjlighet att jobba kvar till 67, då anställningen avslutas. 

Så hur man än vrider och vänder på det så närmar sig den folkkäre kommentatorn pensionsåldern. Men att sluta jobba, det vill Jacob Hård inte tänka på nu. 

– Jag tycker fortfarande att det är jätteroligt. Jag för en dialog med min arbetsgivare och är helt öppen för om de skulle tycka: ”tack, men nu är det dags att sluta”. Hittills har de inte sagt så och jag känner just nu att sluta jobba vid 65 års ålder känns helt uteslutet. 

”Jag tycker fortfarande att det är jätteroligt”, säger Jacob Hård.Foto: SVEN LINDWALL

Är det på grund av en oro för vad som väntar efter arbetslivet? 

– Nja, i grund i botten är det för att jag trivs så himla bra på jobbet. I alla fall känner jag så nu. Bilden för mig är att man går i pension när man är färdig. Jag är inte färdig. Så det skulle kännas väldigt konstigt att säga: ”det var det”. 

Samtidigt säger Hård att han inte vill bli en person som stannar kvar ”för länge”. 

– Jag hoppas att jag inte blir en som klamrar mig fast för länge, det vill jag verkligen inte vara. Hoppas att de vågar ge mig en hint om de tycker det är dags. Det finns olika möjligheter, jag kan alltid välja att jobba till 67, det kan jag göra. Det kanske jag kommer att göra. Jag har inte planerat för vad som ska hända sen och jag känner inte att jag inte hänger med, jag tycker inte att jag lever i det förgångna. Jag kan bara säga att det är väldigt kul. Jag känner mig inte färdig. 

 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

 

Att han inte skulle ha något vid sidan av sitt arbete är dock inte en anledning till att Jacob Hård vill jobba vidare. Han berättar att han försöker gå på konserter så ofta han kan, sjunger i kör och dessutom har engagerat sig som läxhjälp för nyanlända. 

– Allt sedan flyktingvågen 2015 så har jag tyckt att det har varit en engagerande fråga rent samhällsmässigt. Jag var volontär då ett tag när det var som mest hektiskt, sen ebbade det ut. Jag har hela tiden känt att jag skulle vilja göra mer. För man är så jävla privilegierad i det här landet, man har det så bra. Så kommer de här människorna från sina helt andra världar. Jag känner både en skyldighet och glädje i att kunna dra ett litet strå till stacken. Nån gång i veckan är jag med på ett ställe och hjälper till. De kommer dit med sina läxor och man försöker hjälpa dem. Det är så berikande att få deras historier till livs. 

Jacob Hård och parhästen Anders Blomquist.Foto: SVT

”Det är en pusselbit”

Han blir känslosam och berättar att även om han får höra många hemska historier så sprider personerna han möter väldigt mycket glädje.

– Det ger mig väldigt mycket även om det inte är något jätteengagemang. Det är en pusselbit, så småningom kanske jag vill engagera mig ännu mer i det. 

Men här och nu är engagemanget totalt för VM-tävlingarna i Seefeld. Redan första dagen fick Jacob Hård vara med att guida tittarna då Stina Nilsson kom tillbaka från skada och spurtade hem ett silver i sprinten efter stor dramatik.

Att få vara en del av stora svenska idrottsögonblick kommer han aldrig att tröttna på. 

– Jag tycker det här är jättekul. Min roll är att hjälpa tittarna att få samma upplevelse och samma känsla som jag har. I dag kan det skrivas historia, då vill jag få med tittarna på det tåget.

 

LÄS MER: ”Varför sitter du där och ljuger, Johaug?” 

LÄS MER: Succé för Frida Karlsson i VM-debuten – trots fall. 

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.