SVT-profilen: "Tolv norska åkare dopade"

Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Norden.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
"Om jag är snäll, kan jag säga att det finns tolv topplöpare i längdskidor i Norge som har dopat sig", säger Hasse Svens.
Foto: Poppe, Cornelius / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

SVT-profilen Hasse Svens låg bakom det skandalomsusade Uppdrag granskning-programmet "Blodracet".

Nu har han riktat nya anklagelser mot norsk skidåkning.

– Om jag är snäll, kan jag säga att det finns tolv topplöpare i längdskidor i Norge som har dopat sig, säger Svens enligt VG.

Uppdrag gransknings dokumentär "Blodracet" sändes i två avsnitt, 2013 och 2014. UG-dokumentärerna granskade flera berömda skidåkare under 90-talets blodvärden och pekade ut flera norska profiler som misstänkta dopare. Dokumentären gjordes av Hasse Svens, som i dag arbetar som korrespondent i Norden för SVT.

"Tolv som har dopat sig"

Och nu är Svens i farten igen. Under en debatt i Litteraturhuset i Fredrikstad i går kväll framförde Svens liknande anklagelser mot norsk skidåkning.

– Innan jag kom hit i dag gick jag igenom runt 500 blodvärden på norska längdskidåkare. Om jag är snäll, kan jag säga att det finns tolv topplöpare i längdskidor i Norge som har dopat sig. Orsaken till att de inte blev tagna är att man inte testade för EPO innan 2000, sa Svens enligt VG. 

Men Svens fick mothugg från Antidoping Norge-basen Anders Solheim, som ingick i samma debattpanel som SVT-profilen.

– Det gör ingen nytta att kasta ur sig såna påståenden. Man måste lägga fram bevis. Gamla fall är ofta föråldrade. Men om man lägger fram bevis, så måste man ju värdera hur man hade kunnat undersöka det själv. Man måste få experter för att kolla upp om det finns någon grund i detta, säger Solheim.

"Han är inte trovärdig"

Den norska skidvärlden har i mångt och mycket förkastat "Blodracet" och uppgifter som lades fram i programmet.

Espen Graff, kommunikationschef i norska skidförbundet, ser ingen anledning att tänka om efter Svens utspel i Fredrikstad.

– Hasse Svens har i många år kommit med en rad anklagelser utan någon form av dokumentation. Det är svårt att förhålla sig till en person som framstår som så lite trovärdig, säger Graff.

Har ifrågasatt Johaug

Svens har tidigare sagt att han inte köper Therese Johaugs förklaring om att hon ska ha fått i sig den anabola steroiden clostebol efter att ha använt läppsalvan Trofodermin.

– Jag blev förvånad att hon åkte fast, och ännu mer förvånad när jag hörde hennes förklaring. Man måste vara blind om man går till apoteket och köper ett märke där det står doping, det håller inte, sa han då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.