Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Livet är skört – Örjan dog alldeles för ung”

Anders Blomquist trivs med jobbet som expertkommentator i SVT:s "Vinterstudion". Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anders Blomquist tillsammans med brodern efter segern i Vasaloppet 1988. Foto: © BILDBYRÅN

En intensiv jobbperiod har precis inletts. 

Men så länge det är kul kommer Anders Blomquist, 58, att fortsätta.

Ett beslut han tog efter broderns tidiga död i cancer. 

– Örjan dog alldeles för ung. Och man inser att livet är skört när något sådant händer, säger skidexperten som också berättar om sitt intensiva dopinghat, tårarna på jobbet och hur han hotats av finländare.  

Det är torsdag kväll och Anders Blomquist har bestämt vilken restaurang han vill gå till. 

– När man tränar mycket behöver man få i sig riktig mat. 

Den 58-årige före detta längdskidåkaren beställer in rödspätta och potatis. Till det en lättöl.

Även om han är långt ifrån sitt hem utanför Bruksvallarna i Härjedalen så är det i en välbekant miljö middagen ska intas. 

Arlanda flygplats. 

Här ska Anders Blomquist sova i natt innan han dagen efter åker i väg för att jobba med årets första världscuptävling i längdskidor, den i Ruka. 

Sedan väntar en lång säsong som expertkommentator i SVT:s "Vinterstudion". 

– Jag gillar varje helg, men det är klart att VM är det stora den här vintern.  

När astmaproblemen blev allt värre bestämde sig Anders Blomquist för att avsluta den egna skidkarriären. 

– Egentligen något år tidigare än vad jag hade tänkt. På den tiden fanns det inte lika bra kunskaper och mediciner mot ansträngningsastma som nu, jag använde ingen medicin utan försökte anpassa träning och tävling till graden av problem. Men av hälsoskäl kunde jag till slut inte tävla på det sättet som jag ville, då var det bättre att lägga av.

Anders Blomquist tränar dock fortfarande i stort sett varje dag, och åker gärna skidor. 

– Jag reser till många fina platser med jobbet men Tänndalen och Grönklitt är mina favoritställen att åka längd på.

Anders Blomquist i skidspåret under VM i Oslo.Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Inte gjort något elakt"

Direkt efter att Anders Blomquist slutat fick han frågan om att börja som expertkommentator hos SVT, han hoppade på och tog över efter brodern Örjan som haft rollen innan.

Anders Blomquist har under årens lopp gjort sig känd för att vara en expert som inte backar för att säga vad han tycker. 

– Min syn på uppdraget är att jag ska ge tittarna all den kunskap och erfarenhet jag har. Oavsett om det innebär att säga att någonting är bra eller dåligt. När man sitter i tv inför en väldigt stor publik har man ett ansvar att det ska vara riktigt och rättvist. 

Han äter långsamt och funderar en stund innan svaren på frågorna kommer. 

– Jag har all förståelse för att en åkare som blir kritiserad av mig reagerar på massa olika sätt. Speciellt när ni kvällstidningsjournalister sticker fram en mikrofon precis efter målgång och citerar något som jag har sagt i sändningen. Jag fattar att det kan spraka och smälla hos åkarna då. Men jag har inga problem med det. Jag har säkert haft fel massa gånger men jag känner aldrig att jag har gjort något elakt. 

Att åkare har kommit fram personligen i efterhand och varit förbannade är ingenting som har inträffat enligt Anders Blomquist.

– De förstår nog att det är mitt jobb. 

Däremot vittnar Blomquist om att han utsatts för hårda ord och regelrätta hot från annat håll. 

– Norrmän och finländare har varit ute efter mig. Framför allt i samband med VM i Lahtis och dopinghärvan som var då. Det var det extremt mycket elaka kommentarer och hot då. Det tycker jag var otrevligt. 

Vilken form av hot var det?

– Det kunde vara allting, från att jag var en idiot till att de skulle döda mig. 

Har det skrämt dig?

– Inte direkt. Jag har åtminstone aldrig övervägt att sluta som expert på grund av det. Och det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta som kommer fram är väldigt vänliga. De vill tacka för att vi gör bra sändningar eller bara säga några vänliga ord. Och det är så klart väldigt roligt att höra. 

"Hatar det intensivt"

Om det finns något ämne som får Anders Blomquist att reagera extra starkt så är det doping. 

– Jag hatar det intensivt. Jag vet hur mycket kraft och energi varje enskild åkare lägger ner, hur många år av förberedelser det är inför ett lopp och att då ställas mot en fuskare, det är hemskt. Jag har själv tävlat mot dopade åkare och kan förstå känslan av hur det är att besegras av en fuskare.  

– Man blir väldigt avklädd mentalt när någon annan gör det så mycket bättre. 

Anders Blomquist menar att idrotten gör mer för att stoppa doping än tidigare men att det fortfarande görs alldeles för lite.  

– Jag är otroligt kritisk mot de länder som fuskar men också mot idrottsrörelsen i stort som inte sätter stopp. Ta bara nu på senaste OS, att det var spruckna behållare på en del dopingprover. Hur kan det skötas på ett så dåligt sätt? Allt sådant där gör mig vansinnig. 

– Det måste bli fler och bättre kontroller. Sedan tycker jag att regelverket generellt är för snällt. En medveten bloddoping ska det utan tvekan vara livstidsavstängning för. 

Anders Blomquist tillammans med kommentators-kollegan Jacob Hård. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

De senaste åren har Anders Blomquist jobbat mer eller mindre varje dag, och dagarna har varit långa. Vid sidan om jobbet som expertkommentator är han koncernchef på Grönklittsgruppen som har 13 anläggningar runtom i landet, bland annat för skidor och camping. 

– Jag tycker att det är superkul, det är lite som att tävla när man jobbar med ett företag som utvecklas. Och jag jobbar med otroligt många proffsiga människor.

– Men det går ut över min familj.

Anders Blomquist har fru och två söner, elva och 15 år gamla. 

– Det blir för lite tid över för dem och jag tycker inte att det är okej. Så nu i vinter ska jag sluta som koncernchef. Även om jag har en del andra projekt vid sidan om tv-jobbet så kommer jag att träffa min familj mer och det känns bra.

Hur länge ser du dig själv jobba som expertkommentator?

– Jag har ingen plan för det, jag gör en utvärdering efter varje säsong. Om jag tycker att det är roligt och SVT tycker att jag gör ett bra jobb fortsätter jag. Men det är också viktigt att vi går framåt, att vi hela tiden blir bättre. 

Anders Blomquist berättar att känslorna alltid är nära när han sitter i kommentatorshytten. 

– Det händer att det kommer tårar när någon når sin livsdröm, eller någon gör något så mycket bättre än man kunde tro. 

"En jävla skitsjukdom"

När Anders Blomquist pratar om jobb finns det en sak som hela tiden återkommer, "det ska vara kul". 

Kanske kan det tyckas som ett självklart motto för de allra flesta, men för den 58-årige skidexperten ligger det något mer bakom.

– När min bror Örjan dog år 2000 bestämde jag mig för att bara göra saker som är kul. Det kan låta klyschigt och det är lätt att man tappar bort det efter tag men jag har verkligen försökt att hålla fast vid det. Och jag tycker att jag har lyckats bra med det. Jag ska bara göra roliga grejer, livet är för kort för att inte göra det. 

Örjan Blomquist, som precis som Anders var skidåkare, dog i cancer bara 42 år gammal. 

– Han dog alldeles för ung. När något sådant händer får man en insikt att livet är skört. 

Anders Blomquist tystnar en stund, innan han fortsätter. 

– Det är jobbigt att Örjan inte finns längre men det är inte jobbigt att prata om det. Det är en jävla skitsjukdom, cancer. 

1988 vann Anders Blomquist Vasaloppet tillsammans med Örjan, de båda bröderna korsade mållinjen samtidigt med kranskullan på axlarna. 

Anders och Örjan Blomquist med kranskullan Karin Värnlund på sina axlar. Foto: SÖREN KARLSON

– Det är en fin minnesbild. Ända sedan jag och Örjan var små hade Vasaloppet varit en väldigt stor sak för oss. Vi växte uppe i ett hem där det pratades mycket skidåkning och att vi sedan fick vinna tillsammans var oerhört stort. 

Anders Blomquists ögon är glansiga. 

– Sedan blev den segern än mer speciell när Örjan dog. Om jag hade slagit honom i den där spurten hade det inte känts bra. 

– Nu fick vi vinna tillsammans och det känns jättevarmt.

Anders och Örjan Blomquist går i mål samtidigt och vinner Vasaloppet 1988. Foto: © BILDBYRÅN

 

LÄS MER: Vinterstudion i SVT – allt om vinterns sändningar. 

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.