Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen nobbar toppjobb för familjen

Frida Karlsson efter nya segern: "Vill inte spekulera".
Mathias Fredriksson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Fredriksson tillsammans med Johanna Ojala och André Pops i Vinterstudion.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Två landslagschefer sparkades under fem turbulenta månader.

Toppjobbet hade kunnat bli Mathias Fredrikssons.

Men han tackade nej – för sina barns skull.

– Drivkraften att hjälpa dem i sitt idrottande är en större drivkraft än att jobba som längdchef, säger han i SVT:s Vinterstudion.

I slutet av mars kom nyheten att Sveriges landslagschef Rikard Grip lämnat sin post.

Grip ersattes av Jonas Peterson, som tidigare varit vd för sportvaruföretaget Craft. Men Peterson blev inte långlivad på positionen.

Endast fyra månader senare kom beskedet att Peterson fått sparken och att Lars Selin och Karin Ersson gemensamt kommer att dela på ansvaret som tillförordnade landslagschefer. En nödlösning av det svenska skidförbundet.

Nu avslöjar nämligen den förre storåkaren Mathias Fredriksson, i dag populär expert i SVT, att han erbjöds att ta över jobbet som landslagschef.

Men han tackade nej.

– Först blev jag väldigt överraskad av att Jonas fått lämna och förstod att det inte varit någon drömsommar för förbundet. Men jag svarade direkt att dom får försöka att hitta någon annan, det passar inte in i min livssituation just nu. Men jag lockades av utmaningen, det måste jag erkänna, säger Mathias Fredriksson i SVT:s Vinterstudion.

Mathias Fredriksson tackade nej till toppjobbet

Enligt 46-åringen var det framför allt familjesituationen som fick honom att nobba erbjudandet.

– Jag har tre barn som jag vill supporta fullt ut. Drivkraften att hjälpa dem i sitt idrottande är en större drivkraft än att jobba som längdchef. Och att kombinera båda tror jag hade blivit för svårt säger han.

Vem som nu tar över rollen på permanent basis återstår att se. Fredriksson är inte säker på vem han vill ska ta över, men han vet vad han vill se för egenskaper.

– Jag har inget namn, tyvärr. Men personen behöver vara prestigelös med ett driv att utveckla svensk skidåkning och få tid att sätta sig in i verksamheten innan några större beslut tas.

 

LÄS MER: Varningen till Johaug efter Frida Karlssons kross

LÄS MER: Frida Karlssons mamma fick be om ursäkt  

LÄS MER: Norska stjärnskottet stoppas  

Herrtränaren om VC-premiären: